Kurkatelier 4 jaar duurzaam werken

  • Nieuwsbericht
  • 19 May 2014
Staatssecretaris voor Duurzame Ontwikkeling Servais Verherstraeten op bezoek in het Kurkatelier, de akker, de bakkerij en het weefatelier van Monnikenheide.

Kurkatelier 4 jaar duurzaam werken

Bezoek Staatssecretaris

Het kurkatelier van Monnikenheide kreeg onlangs een prijs toegekend als project 'Duurzame ontwikkeling'. Dat was voor Servais Verherstraeten, Staatsecretaris voor Duurzame Ontwikkeling, de perfecte aanleiding om eens een kijkje te komen nemen in het Kurkatelier en enkele andere ateliers van Monnikenheide.

Het bezoek kon niet beter gepland, want vandaag, 19 mei, viert het Kurkatelier zijn 4de verjaardag! Eerst passeerde een journaliste van Radio 2, die Dorien, verantwoordelijke van het Kurkatelier en enkele van de bewoners interviewde. Dan was ATV aan de beurt en mocht iedereen het nogmaals uitleggen, dit keer ook met beeld erbij (bekijk het interview)

Directeur Johan Vermeeren mocht Servais Verherstraeten, Luc Van Hove (burgemeester Zandhoven), Liesbeth Verstreken (burgemeester Zoersel) en Katrien Schryvers (OCMW-voorzitter Zoersel) rondleiden in het Kurkatelier. Daarna brachten ze gezamenlijk een bezoekje aan de akker, in de bakkerij en in het weefatelier.  De interessante ochtend werd afgesloten met een gezellig samenzijn op het domein met een glaasje cava en kraakverse koekjes uit de bakkerij.

Kurkatelier

Vier jaar geleden startte het Kurkatelier van Monnikenheide. Wat eerst klein begon op initiatief van de verbroedering van Malle, is ondertussen uitgegroeid tot een belangrijk project voor duurzame recyclage in de provincie Antwerpen. Via een uitgebreid netwerk van meer dan 120 inzamelpunten en de medewerking van IOK, IGEAN, Oxfam, Neos en tientallen vrijwilligers werd het afgelopen jaar ruim 6 ton stoppen ingezameld.  Vier jaar ophalen, sorteren en vermalen resulteerde in 14.700 kg kurkgranulaat.

De cliënten sorteren alle stoppen. De natuurkurken stoppen worden vermalen tot kurkgranulaat dat als isolatiemateriaal wordt gebruikt in de bouw.  De warmte van een glaasje wijn, cava of champagne wordt hiermee omgezet naar een warm goed gevoel in huis.  Ook de synthetische stoppen, de portostoppen en de ijzerdraad bij champagne krijgen een nieuwe bestemming en worden duurzaam verwerkt (b.v. synthetische stoppen worden gesmolten voor het maken van parkbanken).

Recycork

Het kurkproject is intussen uitgegroeid tot een landelijk netwerk en samen met de collega’s van De Vlaspit uit Scherpenheuvel wordt onder de merknaam ‘Recycork’ dit isolatiemateriaal aan de man gebracht. De Vlaspit heeft nieuwe testen laten uitvoeren bij het Wetenschappelijk en Technisch Centrum voor de Bouw (WTCB) die de isolatiewaarde van Recycork (her)bevestigen en die toelaten deze waarde op te nemen in de EPB-databank. Recycork staat voor een zuiver en kwaliteitsvol product dat met dit certificaat een sterke concurrentiepositie inneemt op de markt van isolatiemateriaal.

Ecomat

Onze partner van het eerste uur, Ecomat, blijft een grote afnemer en stapt ook mee in het Recycork-avontuur. Begin juni zullen zij nieuwe bigbags leveren met opdruk Recycork. Deze  zakken zullen telkens gelabeld worden met de productiedatum en de vermelding Recycork en Ecomat.

Ruimtegebrek

Door de explosieve groei kampt het Kurkatelier met acuut plaatsgebrek. Zo moet de noodzakelijke aankoop van een 2de maalmachine wachten tot een geschikte locatie (liefst in Zandhoven en meer dan 200 m²) gevonden is. 

Nieuws

Nieuwsbericht
‘Een jaar of 11 is ideale leeftijd voor eerste kennismaking met de zorg’
Nieuwsbericht
Huize Walden en Monnikenheide-Spectrum slaan handen in mekaar
Nieuwsbericht
Stan, vader van bewoonster, giet bewustwording in gedichten
Nieuwsbericht
Sloop Gildenhuis start begin november