Stilstaan bij afscheid nemen en herinneren tijdens Vlinderwandeling

  • Nieuwsbericht
  • 23 June 2022
Afscheid nemen van mensen proberen we met even veel zorg en zorgvuldigheid te doen, als we hen tijdens hun leven gaven. Het jaarlijkse Vlindermoment om hen te herdenken, getuigt daarvan. Dit jaar wandelden we daarbij ook de Vlinderwandeling in, een nieuwe doe-wandeling rond missen, afscheid nemen, denken aan.

Stilstaan bij afscheid nemen en herinneren tijdens Vlinderwandeling

Zoals elk jaar herdachten we met ons Vlindermoment aan het begin van de zomer alle overledenen van Monnikenheide. En dan in het bijzonder de mensen van wie we in het afgelopen jaar afscheid moesten nemen.

Dit keer waren er twee nieuwigheden die het moment rijker en tastbaarder maken. We maakten voor het eerst de Vlinderwandeling, die de werkgroep palliatieve zorgen en rouw heeft uitgewerkt. Dit is een doe-wandeling op het domein die draait rond missen, afscheid nemen, denken aan, herinneren. Via QR-codes die je met je smartphone scant, krijg je een luisterfragment of een tekst voor een opdracht. De opdrachten zijn op maat van mensen met een beperking, maar nodigen ook hun begeleiders uit om op hun manier stil te staan bij dit thema.

Boom

De wandeling eindigt bij de nieuwe Vlinderboom, die leerlingen van het VTI Zandhoven voor ons hebben gesmeed en die enkele weken geleden werd geplant. Aan de takken van de Vlinderboom voegden we de houten vlinders toe met de namen van de mensen die in het voorbije jaar overleden zijn. Ze kregen zo hun plaatsje tussen de vlindertjes van mensen die we al langer missen.

Iemand missen, is natuurlijk niet aan één dag per jaar gebonden. Wanneer iemand er nood aan heeft, op een verjaardag of sterfdag van een overledene of omdat je er gewoon zin in hebt, kan de wandeling steeds gemaakt worden. Aan het onthaal kan de Vlinderrugzak worden uitgeleend, met alle benodigdheden en bijbehorende uitleg - een smartphone moet je wel zelf meebrengen. Ook naar de Vlinderboom komen om even stil te staan bij het gemis en bij je mooie herinneringen, kan altijd.

Nieuws

Nieuwsbericht
Afstudeerklas VTI bouwt alpacaverblijf voor Boris en Hugo
Nieuwsbericht
Het Doezelboshandboek is er!
Nieuwsbericht
Vrijstaande woonunit biedt unieke oplossing op maat
Nieuwsbericht
Enthousiaste muzikanten in kunst-educatief project