De Werkplaats blaast 2 kaarsjes uit!

  • Nieuwsbericht
  • 26 October 2017
Intussen is de dagbesteding al 2 jaar actief in de Werkplaats in Malle. Benieuwd hoe het hen vergaat?

De Werkplaats blaast 2 kaarsjes uit!

Vanuit een garagebox in Zandhoven en de refter van Monnikenheide verhuisde het kurkatelier en het semi-industrieel atelier  in oktober 2015 naar De Werkplaats in Oostmalle. Voor mensen uit de regio bekend als de voormalige schrijnwerkerij ‘De Beuckeleer’, die door Leo en Mai De Beuckeleer volledig werd opgefrist.

De voorbije 2 jaren groeide De Werkplaats uit tot een bruisend atelier.

Het kurkatelier groeit, niet alleen in ruimte!

De  nieuwe maalmachine, aangekocht met subsidies van de Nationale Loterij, kan tot 3 keer zoveel kurken vermalen als de oude maalmachine. Het kurkatelier kan hierdoor een pak meer kurken verwerken, zodat we meer cliënten een plaatsje kunnen bieden.

IOK, de intercommunale Afvalbeheer die ons een warm hart toedraagt, zorgde voor een goede sorteertafel. 

Om aan deze tafel te staan, hebben we enkele cliënten opgeleid tot ‘controleurs’, een taak die voorheen aan de begeleiders gekoppeld was. 

De controleurs die aan de sorteertafel staan, voeren de laatste controle uit op de reeds gesorteerde kurk. Zo zijn we 99% zeker dat er enkel natuurkurk in de maalmachine gaat.

Toch groeit de kurktoevoer helaas maar mondjesmaat . Daarom blijft het belangrijk dat we de consument motiveren om kurkenstoppen bij te houden en in te leveren.

Het semi-atelier maakt een sterke klim

Het semi-atelier startte in de Werkplaats met enkel een vaste opdracht voor Cool4pets, een bedrijf dat biologisch hondenvoer verkoopt. De cliënten moesten zo’n 350 à 400 zakjes per 2 weken verpakken. Intussen is dit gegroeid naar gemiddeld een 2000 zakjes per 2 weken.

Niet zo lang na de opstart kwam vzw Feestvarken aankloppen met de vraag of wij hen niet konden helpen bij het samenstellen van verjaardagsdozen voor kinderen uit kansarme gezinnen. In het semi-atelier hebben ze het geweten: vzw Feestvarken groeit. Startend met 30 dozen per maand, groeide het inpakken uit tot 80 dozen per maand.

Naast de opdracht voor Cool4pets en Feestvarken, werkt de semi ook samen met:

  • Groenhof kinderboerderij: lijmen en plooien van  folders voor kampen en workshops die zij organiseren
  • Houbolac: een meubelbedrijf waarvoor wij kleurenwaaiers samenstellen.
  • Altus: loodgieterij waarvoor we rubbers plaatsen op ijzeren dopjes

De Kringwinkel

Omdat de ruimte in de Werkplaats veel groter was dan we oorspronkelijk zochten, kozen we er voor om een partner te zoeken die het atelier met Monnikenheide wou delen.

Deze partner vonden we in vzw De Enter, die in de Werkplaats hun stoffenverwerking voor Kringwinkel De Cirkel hebben ondergebracht.

PC Bethanië

Door een reorganisatie binnen atelier Tracé 7 van PC Bethanië, kwam de werking van hun semi-industrieel atelier in gedrang.  Vandaar dat we kozen om onze samenwerking, die tot dan toe eerder occasioneel was, te versterken.  Zo komt Tracé 7 nu 2 dagdelen per week meewerken in de Werkplaats. Zij brengen het werk van Packline mee. Dit werk bestaat o.m. uit het stickeren van pleisterdozen, etiketjes kleven op een doosje  met nagelschaartjes, bezemstelen voorzien van een barcode,etc.

Verdere samenwerking

Naast onze samenwerking met Tracé 7 zullen wij vanaf november ook in zee gaan met onze collega’s van  ’t Zwart Goor – de Handelslei. Een samenwerking  waarbij voorlopig 1 cliënt met een begeleider een traject in de werkplaats zal doorlopen.

Daarnaast zijn er de laatste jaren ook verschillende nieuwe cliënten naar de Werkplaats gekomen, cliënten die via een RTH budget één à twee dagen per week naar Malle komen om in de Werkplaats te komen werken.

We leggen nog volop contacten om nog meer samenwerkingen aan te gaan.  Zo kunnen we de Werkplaats, die begon als een relatief klein project, laten groeien tot een echt bedrijfje waar vele mensen met een zorgvraag een zinvolle en aangepaste daginvulling kunnen vinden.

Het fijne contact met tevreden klanten geeft ons extra energie. Wij zien de toekomst van de Werkplaats enthousiast tegemoet!

Nieuws

Nieuwsbericht
Feestelijke opening Achter d’Hoven
Nieuwsbericht
Stilstaan bij afscheid nemen en herinneren tijdens Vlinderwandeling
Nieuwsbericht
Provincie Antwerpen lanceert platform drempelvrije fietsvakanties
Nieuwsbericht
VTI Zandhoven smeedt herdenkboom voor Monnikenheide