Kunstwerk voor De Eiken

  • Nieuwsbericht
  • 06 June 2016
Omdat De Eiken door haar ligging het nieuwe gezicht wordt van Monnikenheide, willen we er een echte eyecatcher van maken. We kozen voor de inspiratie van kunstenares Anna Kosarewksa.

Kunstwerk voor De Eiken

Omdat De Eiken door haar ligging het nieuwe gezicht wordt van Monnikenheide, willen we er een echte eyecatcher van maken. We kozen voor de inspiratie van kunstenares Anna Kosarewksa. We stellen haar aan je voor…

Hoe lang woon je in België?

Anna: Ik woon hier nu twee maanden. 3 à 4 jaar geleden heb ik een jaar als Erasmusstudent gestudeerd aan het KASK Conservatorium in Gent.

Waarom heb je gekozen om in Antwerpen te wonen?

Anna: Ik hou veel van Antwerpen omdat Antwerpen me doet denken aan mijn geboortestad en ook omdat Alex gaat lesgeven aan de universiteit van Antwerpen. 

Wat vind je van ons land?

Anna: Ik vind het een geweldig land met vele mooie plekjes. Er is zoveel te zien en te beleven.  Ook de levensstijl en –kwaliteit van de Belgen spreekt me erg aan. Ik heb hier al zoveel geleerd.

België is zo klein. In mijn thuisland zijn er maar weinig mensen die het land kennen en dat maakt België voor mij nog een extra speciaal.

Heb je een favoriete plek?

Anna: De Scheldekaaien in Antwerpen, die haven,  die luchten zijn zo prachtig.

Zo een beetje zoals op de schilderijen van Vlaamse meesters?

Anna: Oh ja, dat zijn prachtige werken!

Dat brengt me tot mijn volgende vraag. Wat vind je zelf het mooiste kunstwerk dat er ooit gemaakt is?

Anna: Dat kan ik niet echt zeggen, ik hou van zoveel schilderijen en ook van andere kunstvormen.

Wat heb je reeds gemaakt?

Anna: Mijn voorkeur gaat uit naar abstracte werken, waarbij kleur en textuur heel belangrijk zijn. Mijn grote voorbeeld is Mark Rothco.

Staat/hangt er iets van je werk in  België?

Anna: Helaas nog niet.

Wat ga je maken in Monnikenheide?

Anna: Ik ga de grootste houtsnede maken op de wereld, opgedragen aan de bewoners van Monnikenheide (lacht). Of het de grootste zal zijn moet ik nog opzoeken. Maar het zal wel ongewoon groot worden want ik ga de hele zijkant van De Eiken gebruiken, waarbij de tekening al een stuk op de voorkant begint. Ik werk hiervoor met een dremel op de gebeitste betimmering van de woning.

Het zal in elk geval een grote uitdaging zijn voor mij.

Hoe ben je tot dit concept gekomen?

Anna: Ik heb eerst een bezoek gebracht aan Monnikenheide. Daar zag ik de prachtige natuurlijke omgeving en het gemeenschappelijke wonen waarbij ieder individu belangrijk is. Dat bracht me tot het concept van een netwerk.

Ik heb ook enkele malen met de architect van De Eiken overlegd.  We hebben heel wat gediscussieerd over hoe ik het concept van een netwerk kon vertalen in een kunstwerk en welke methode ik zou kunnen toepassen.

We startten met een klein idee, dat stilaan groeide. Zo zal ook het kunstwerk opgebouwdworden. Je zal het kunnen zien groeien op de muur.

Door het hout van de gevel te bewerken met een dremel ontstaan  in het donker gebeitste hout lichtere vlakken, deze zullen na verloop van tijd vergrijzen, waarbij de beits ook zal vervagen. Zo zal het kunstwerk stilaan opgaan in de natuur.

Je wil ook de cliënten van Monnikenheide betrekken… Hoe ga je dit doen?

Anna: Ik ga samenwerken met Ria van het schilderatelier van de dagbesteding. Zij gaat de cliënten begeleiden om kunstwerken te maken op de ramen, in het zelfde genre als wat ik op de muur doe. Ik hou van interactie waarbij iedereen meehelpt en iedereen deel uitmaakt van het kunstwerk.

Bewoners en gasten mogen mij ook altijd vragen stellen als ik aan het werk ben. Ik verheug me al op de ontmoetingen met de bewoners en gasten. Dit sociale aspect is zeer belangrijk voor mij.

Dank je wel, Anna voor dit boeiende interview.

Anna: Ik ben heel blij dat ik dit project mag starten. Monnikenheide is  een hele mooie omgeving en de mensen zijn erg enthousiast. 

Anna heeft zich tijdens een eerste presentatie op donderdag 2 juni al voorgesteld en getoond hoe ze te werk zal gaan. 

Nieuws

Nieuwsbericht
‘Een jaar of 11 is ideale leeftijd voor eerste kennismaking met de zorg’
Nieuwsbericht
Huize Walden en Monnikenheide-Spectrum slaan handen in mekaar
Nieuwsbericht
Stan, vader van bewoonster, giet bewustwording in gedichten
Nieuwsbericht
Sloop Gildenhuis start begin november