Nieuwjaarsspeech Michel Vanholder, voorzitter RVB Emmaüs

  • Nieuwsbericht
  • 03 February 2015
Lees hier de speech van Michel Vanholder, voorzitter van de raad van bestuur van vzw Emmaüs, die hij bracht op de nieuwjaarsreceptie van Monnikenheide op 22 januari 2015.

Nieuwjaarsspeech Michel Vanholder, voorzitter RVB Emmaüs

Beste bewoners, cliënten, familie, medewerkers, bestuurders, sympathisanten en vrienden van Monnikenheide,

In de allereerste plaats wens ik u allen een gelukkig nieuwjaar. Wat gelukkig zijn voor elk van u betekent kan heel verschillend zijn, maar ik denk toch dat voor iedereen belangrijk zijn: liefde, vriendschap, warme nabijheid, zich gewaardeerd weten en zelf anderen waarderen, zinvol bezig zijn, goesting hebben in kleine en grote dingen, hopen op een betere wereld en geloven in de maakbaarheid van die wereld en er samen met anderen ook aan werken, te beginnen in onze eigen dagelijkse omgeving.

2015 is voor Monnikenheide een bijzonder jaar. Een jaar waarin Monnikenheide opgaat in Emmaüs. Het zo veel grotere Emmaüs, en misschien schrikt dat groot zijn sommigen een beetje af. Zal Monnikenheide zijn eigenheid kunnen bewaren in dat grote geheel? Zal de spirit van innovatie, sociale ondernemingszin en durf behouden blijven? Een bezorgdheid die begrijpelijk is maar die, geloof me vast, snel zal verdwijnen wanneer iedereen ondervindt wat Emmaüs is en waar Emmaüs voor staat.

Emmaüs is een organisatie met 24 voorzieningen, in alle sectoren van de zorg: algemene ziekenhuizen, geestelijke gezondheidszorg, zorg voor ouderen, jeugdzorg, kinderopvang, zorg voor personen met een beperking. Heel grote voorzieningen, met meer dan 600 plaatsen, maar ook heel kleine, met minder dan 20 plaatsen. Elk met zijn eigen geschiedenis, identiteit en inbedding in de omgeving. Diversiteit is dan ook een wezenlijk kenmerk van Emmaüs en Emmaüs wil van al deze initiatieven geen eenheidsworst maken, integendeel, het koestert deze diversiteit. Bethaniënhuis is en blijft Bethaniënhuis, Sint-Jozef Malle blijft Sint-Jozef, Ten Kerselaere blijft Ten Kerselaere, en dus ook: Monnikenheide blijft Monnikenheide, met zijn eigen identiteit, geschiedenis en troeven.

Verandert er dan niets? Is de integratie van Monnikenheide in Emmaüs dan een maat voor niets? Natuurlijk veranderen er zaken, maar dan hoofdzakelijk in wat in bedrijfstermen de back office heet, dat stuk van de organisatie dat niet meteen zichtbaar is voor de cliënten en hun families, en ook niet voor de medewerkers in de zorg, begeleiding en dienstverlening. Dus wel in de administratieve  en boekhoudkundige processen, in een ander sociaal secretariaat, in andere leveranciers en contractanten, in de werking van de directie met collega voorzieningen, met een nieuwe overheadstructuur en met een andere bestuurlijke organisatie. In de front office daarentegen, in de dagelijkse dienstverlening, zullen bewoners, cliënten en families verder op dezelfde kwaliteitsvolle werkwijze kunnen blijven rekenen en zullen zij dus weinig of niets merken van de impact van Emmaüs.

Toch  niet rechtstreeks, maar ook voor hen, cliënten en families en medewerkers, heeft de integratie in Emmaüs wel degelijk zin. Ik kan niet spreken voor de bestuurders van Monnikenheide maar in hun keuze voor Emmaüs beluisterde ik de wens en de zorg om dat wat zij als pioniers met heel veel inzet hebben verwezenlijkt te borgen voor de toekomst. Om de toekomst van Monnikenheide veilig te stellen in een wereld die het voor alleenstaande voorzieningen als maar moelijker maakt om goed te blijven functioneren, niet alleen omwille van financiële redenen, maar ook omdat als maar meer eisen worden gesteld en alles ingewikkelder wordt en meer professionalisering vraagt. En het siert de voortrekkers van Monnikenheide dat zij die beslissing hebben genomen op een moment dat het zeer goed gaat met Monnikenheide, op alle gebied. Monnikenheide is een zeer mooie voorziening, en Emmaüs is blij en fier die binnen zijn rangen te mogen ontvangen. Maar goed besturen is vooruitzien, is nadenken over de lange termijn, en dat deden uw bestuurders.

Want Emmaüs biedt wel degelijk meerwaarde. Deels door zijn omvang: daardoor staan we sterk tegenover overheden, tegenover bankiers bij wie we moeten lenen, tegenover leveranciers. Daardoor kunnen we makkelijker risico’s nemen en niet gefinancierde innovaties doorvoeren. Daardoor bieden we de kans om over de muren van de verschillende voorzieningen te kijken, ook van andere sectoren, en van mekaar te leren en expertise te delen. Expertise die een kleinere organisatie niet zelf in huis kan halen. Daardoor kunnen we talentrijke bestuurders, leidinggevenden en medewerkers blijven aantrekken. Maar naast omvang speelt ook onze cultuur een grote rol: een cultuur van respect voor de eigenheid van elke cliënt, medewerker en voorziening; een cultuur ook van overleg en de tijd nemen om beslissingen tot stand te doen komen die gedragen zijn door de grote groep van betrokkenen.   

De integratie van Monnikenheide betekent dan ook een doorstart in een stabiele structuur waarin we uw eigenheid en ondernemingszin verder samen kunnen ontwikkelen om een groeiende groep personen met een beperking een kwaliteitsvolle ondersteuning aan te bieden op het vlak van wonen, dagbesteding en kortdurende opvang.

In 2015 staat heel wat op de planken:

  • op het domein starten de bouwwerken voor een nieuwe woning
  • in Oostmalle start een werkplaats voor dagactiviteiten
  • eind vorig jaar al startte de bouw van De Notelaer, een woonproject in Malle. Aannemer Van Roey bouwt er voor de Ideale Woning 14 studio’s waarvoor Monnikenheide vanaf het voorjaar 2016 de ondersteuning zal organiseren
  • het Flexibel Aanbod Meerderjarigen maakt het mogelijk op een nog betere manier in te spelen op de diverse ondersteuningsvragen van de cliënten
  • de inzet van Rechtstreeks toegankelijke hulp in dagopvang, speelpleinwerking, begeleid werken en verblijf, zal verder toenemen
  • de continue zorg in de woningen en ateliers blijft zich aanpassen aan de wijzigende vragen van de cliënten, met aandacht voor de toenemende diversiteit bij de gebruikers en de zorg voor kwaliteitsvol leven voor allen, ook voor wie ouder wordt
  • zoals in het verleden wordt elke kans aangegrepen om de cliënten te laten participeren aan de activiteiten in de buurt en in de gemeente, en ook buren, scholen en verenigingen worden actief betrokken bij het leven in de huizen in het dorp en de woningen op het domein.  Ateliers en activiteiten worden maximaal in de gemeente georganiseerd om de kansen op inclusie te verhogen.

U hoort het: ook in 2015 en verder blijft Monnikenheide de dynamische en innoverende sociale onderneming die het steeds is geweest. De integratie in Emmaüs heeft als enig doel om die ingesteldheid te waarborgen voor de toekomst. Het ga u allen goed in 2015.

Nieuws

Nieuwsbericht
Steeds meer te beleven op domein Monnikenheide
Nieuwsbericht
‘Een jaar of 11 is ideale leeftijd voor eerste kennismaking met de zorg’
Nieuwsbericht
Huize Walden en Monnikenheide-Spectrum slaan handen in mekaar
Nieuwsbericht
Stan, vader van bewoonster, giet bewustwording in gedichten