Huidig project

Met het bouwproject 'Monnikenheide (ver)bouwt aan zorg' willen we alle gebouwen aanpassen om aan de hedendaagse begeleidingsvragen van mensen met een verstandelijke beperking te kunnen blijven beantwoorden, vandaag en in de toekomst.

Monnikenheide (ver)bouwt aan zorg

Project Beweeg- en beleeftuin

Met veel genoegen kondigen we aan dat we de nodige fondsen voor het project Dierenpark (geschat op 12.000 euro) bijeen gebracht hebben. Van harte dank aan onze trouwe, nieuwe en oude, kleine en grote sponsors. We houden je via website en Facebook op de hoogte van de werken aan het dierenpark.

Omdat het dierenpark zo’n succes is gebleken, durven we nog een stapje verder gaan en dromen van een Beweeg- en beleeftuin. Een project rond beleven en bewegen dat zich richt tot alle bewoners en gasten in Monnikenheide-Spectrum. Een werkgroep met een pedagoge en enkele opvoeders is volop aan het brainstormen over de mogelijkheden.  

Met de Beweeg- en beleeftuin willen ze cliënten de kans geven om boeiende prikkels te ervaren met respect voor de rust en natuurlijke uitstraling van het domein in Zoersel. Daarom kiezen ze voor natuurlijke materialen, zoals hout en steen.

Bij bewegen draait het voornamelijk rond evenwicht met bv. een rolstoelschommel, een schommelbank, een trampoline om op te liggen of springen, …

Onder beleven verstaan ze het prikkelen van de zintuigen, zoals

  • Geur: geurende planten, kruiden, moestuintjes op rolstoelhoogte, …
  • Tast: verschillende ondergronden, zoals een blotevoeten pad, voelwanden, …
  • Gehoor: vogelkastjes, insectenhotel, ... we laten de natuur spreken
  • Zicht: plantenvakken, kleurrijke accenten, spiegel

De beweeg- en beleeftuin zal zich aanvankelijk concentreren op en rond het woonerf van Monnikenbos. Gaandeweg zullen ze beweeg- of beleefelementen integreren op verschillende plaatsen op het domein, zodat cliënten op hun weg naar de woning of ateliers geprikkeld worden.

Tuin- en vijvercenter Rijmenants schonk ons al 10.000 euro tijdens de warmste week in 2019. Mogen we voor dit project ook rekenen op jouw steun? Iedere gift, groot of klein, is welkom op de projectrekening ‘Monnikenheide-Spectrum (ver)bouwt aan zorg’, rekeningnummer BE10 0000 0000 0404 - BIC BPOTBEB1 van de Koning Boudewijnstichting met de gestructureerde mededeling ***128/2788/00054***. Vanaf 40 euro ontvang je voor je gift een fiscaal attest.

We danken je van harte!