Doezelbos & Doezelboshandboek

Natuureducatie en -beleving op maat van mensen met een verstandelijke beperking en kleuters en jonge lagereschoolkinderen.

Doezelbos & Doezelboshandboek

In een natuur-rijke, uitnodigende omgeving ligt het Doezelbos. Bewoners, vrijwilligers en begeleiders van Monnikenheide werkten samen aan dit project dat groeide vanuit de behoefte aan rustige, toegankelijke activiteiten dichtbij huis. Het educatieve materiaal knutselden de bewoners deels zelf in elkaar: voelbakken, nestkastjes, voederplankjes, een reuzennest, …

Doezelbosgidsduo

Het Doezelbos bezoeken is nog leuker als je een Doezelbosgidsduo inhuurt bij je bezoek! Dit duo bestaat uit twee gediplomeerde doezelbosgidsen die jullie wegwijs maken in het gekozen thema en ervoor zorgen dat niemand verdwaalt. De wandeling duurt ruim een uur.

Themakoffers

Maar je kan er ook alleen op uit. Langs themaplekken aangeduid met een 'infopictopaal' kan je aan de slag met een van de boskoffers. Die bevatten ervaringsgericht educatief materiaal en een duidelijke handleiding met plattegrond voor de begeleider, aansluitend bij het gekozen thema. Een bezoek aan het Doezelbos met een boskoffer duurt ongeveer 1 uur (aansluitend kan je nog een kort bezoekje brengen aan ons dierenpark). Met de bolderkar kan je het materiaal meenemen over het traject. Reserveren verplicht.

Thema's 

 

Spoorzoekers-pad

over dierensporen en camouflage

Egel-pad

kennismaking met een fascinerend beestje

Kabouter-pad

in de voetsporen van de kleinste sprookjesfiguren

Vogel-pad

over spechten, roofvogels en andere luchtacrobaten

Huismoeders en lievelingen-pad

over dag- en nachtvlinders

Zintuigen-pad

voor mensen met een hoge ondersteuningsnood, deze koffer is sensopathisch van opzet

Dierenfit-o-meter

tien fitte opdrachten om je conditie op peil te houden (alleen in de zomer en eventueel te combineren met een themakoffer)

Prijs

Themawandeling met themakoffer, zonder gids:

  • 25 euro + 25 euro waarborg
  • Egelpad : tot 20 deelnemers
  • Zintuigenpad voor mensen met hoge ondersteuningsnood : tot 5 deelnemers + 5 begeleiders 

Themawandeling met Doezelbosgidsduo:

  • 40 euro per groep
  • 1 euro per kind (begeleiding gratis)

Reserveren

Vul het contactformulier hieronder in, of mail naar doezelbos.mhs@emmaus.be of bel naar 03/311 77 67.

Stukje Doezelbos bij jou thuis? 

Er is nu ook een Doezelboshandboek! Ruim 170 pagina's bomvol kennis en leuke weetjes over de bomen, planten, vogels, kriebelbeestjes en grotere dieren in de natuur rondom ons. Een handig boek met een stevige kaft en een ringbinding, te koop voor 30 euro. Vraag ernaar bij het onthaal of stuur een mailtje naar doezelbos.mhs@emmaus.be.

En tot slot...

... zet de Doezelbosjuf af en toe wat leuke foto's op de eigen Instagram-pagina van het Doezelbos. Ga eens een kijkje nemen!

... krijg je ook een indruk van de natuurlijke omgeving die we koesteren, in een video die bij ons werd gedraaid in het kader van Ecoswitch: https://ecoswitch.be/themas/biodiversity

Reserveer jouw themawandeling in het Doezelbos

Heb je wat tijd over die je nuttig wil besteden?

Zet je jezelf graag in voor anderen? Vind je contact met anderen ook zo boeiend? Dan ben jij de persoon die wij zoeken!

Meer over vrijwilligerswerk