Projecten

Waaraan besteden we al jullie sponsorgeld, legaten en giften?

Monnikenheide (ver)bouwt aan zorg

Wonen en verruimd dagcentrum in Essen

In het dorpscentrum van Essen verwierven we de site van het voormalige Gildenhuis. We plannen er een woonplek voor 20 mensen met een verstandelijke beperking. Ook het dagcentrum De Vlotter zal er onderdak krijgen, en zijn capaciteit bijna zien verdubbelen tot 40 mensen. Met de ontwikkeling van een volwaardige dienstensite in Essen voor personen met een verstandelijke beperking komen we tegemoet aan een duidelijke behoefte in de regio in het noorden van de Kempen om woonzorg te hebben dicht bij huis, ingebed in het eigen dorp. In Essen is er momenteel geen residentieel aanbod voor mensen met een verstandelijke beperking. Hedendaagse ruimten voor dagopvang zullen de mogelijkheden verruimen, ook om zwakkere en minder mobiele cliënten op te vangen.

Logistiek gebouw op domein Monnikenheide

Te leven en te kunnen bewegen in een veilige, groene omgeving is een belangrijk element voor het welbevinden en de levenskwaliteit van onze zwakkere en vaak wat minder mobiele bewoners en cliënten. Opdat ze zorgeloos en veilig de deur uit kunnen stappen, plannen we enkele belangrijke ingrepen: met een nieuw parkeerterrein en een nieuwbouw voor wasserij, keuken, technisch atelier en magazijn aan de rand van het terrein, bannen we zo goed als alle (vracht)wagens van het domein.

Tuinproject Monnikenheide

Om in te spelen op de verschillende noden van onze bewoners, zoals beweging, begrenzing en privacy, pakken we gaandeweg het domein aan. Zo werden per (duo)woning tuintjes aangelegd, afgebakend met natuurlijke materialen en met - zoveel mogelijk - behoud van het open karakter van het domein. Nu kunnen de jongere bewoners naar hartenlust buiten spelen en de ouder wordende bewoners, soms met dementie, een knus en veilig hoekje vinden in de buitenlucht.

Door allerlei ingrepen en toevoegingen op het domein die stimuleren tot beleven en bewegen, willen we onze bewoners ertoe aanzetten (nog) meer buiten te komen. We verzamelden heel wat ideeën. We starten met een rustige natuurhoek. We ontharden de randen van een weinig inspirerende geasfalteerde plek en beplanten ze zodat een tuinkamer ontstaat. Er komt een overdekte zitruimte tegenover een klein houten podium, en er is zeker ook plaats voor voederplankjes en een insectenhotel. Middenin blijft er plaats voor een spelletje of een sportieve activiteit. Gaandeweg zullen we daarna bijkomende beweeg- en beleefelementen toevoegen op verschillende plaatsen op het domein.

Dierenpark

Ons dierenpark op domein Monnikenheide wordt gaandeweg steeds mooier én groter. Het werd volledig ontsloten voor rolstoelgebruikers, zodat ook zij op een veilige en comfortabele manier tot bij alle dieren kunnen geraken. Sommige dieren kregen een nieuw verblijf en de afsluiting is overal vervangen zodat het onderhoud ervan minder intensief is.

Voor 2022 hebben we alweer een nieuw plan in petto: we vergroten het dierenpark om ruimte te maken voor alpaca's. We hopen deze dieren in de (late) zomer te kunnen verwelkomen.

Dagelijks het verschil maken

Een nieuwe serre op de akker om in het voorseizoen plantjes te poten, een minibus om er eens op uit te trekken, een bijkomende fietsenstalling voor tandems en driewielers, een nieuwe oven voor het bakatelier, een in hoogte verstelbare werktafel voor het atelier van de groentenverwerking, …  Allemaal kleine elementen die toch een directe en voelbare impact hebben op het leven van onze cliënten. We konden ze realiseren met de ondersteuning van de vele vrienden van Monnikenheide.