Helpende handen in WZC De Buurt

In het centrum van Zoersel, op fiets- of zelfs wandelafstand van Monnikenheide, ligt De Buurt. Dit woonzorgcentrum maakt net als Monnikenheide-Spectrum deel uit van de Emmaüs-groep. Een samenwerking rond begeleid werk versterkt de band.

Helpende handen in WZC De Buurt

‘Ik ging net Annie terugbrengen naar haar kamer.’ Wanneer we aankomen bij het kapsalon in De Buurt, komt Kelsey net de deur uit, met Annie met mooi bijgewerkt kapsel in de rolstoel. Bewoners ophalen om naar kapster Brigitte te gaan, en na hun kapbeurt weer terugbrengen, is één van Kelsey’s taken hier. ‘Een heel grote tijdwinst voor mij’, vertelt Brigitte. ‘Mensen willen bijvoorbeeld nog even naar het toilet vooraleer ze naar de kapster komen. Kelsey heeft dan het geduld om daar rustig op te wachten, en ik kan ondertussen goed doorwerken.’

Dierenvrienden

Maar ook in het kapsalon kan ze helpen, met het netjes houden van de ruimte en het materiaal én met het uithalen van de krulspeldjes. ‘Ze doet dat goed!’, beamen de aanwezige dames. Tussendoor is er wel eens tijd om met Brigittes hondje Snowy langs te lopen bij enkele dierenvrienden onder de bewoners. Die zien Kelsey graag komen met het diertje, dat overladen wordt met knuffels.

Het is duidelijk dat Kelsey, die hier anderhalve dag per week aan de slag is, goed haar draai vindt. Bewoners hun krant brengen of bijspringen bij het tafeldekken, er zijn eigenlijk een heleboel eenvoudige klussen waarmee ze de collega’s kan helpen of assisteren.

Frietjes

Bij de lift komen we Teun tegen, met een grote materiaalkar. Ook hij komt al een vijftal jaar wekelijks een dag werken in De Buurt. Hij is onderweg naar het voorraadlokaal met medische en hygiënische materialen. ‘Kijk, hier heb je zo’n lijstje van een afdeling, en dan zorg ik ervoor dat ze alle spullen krijgen die ze nodig hebben. Lege verpakkingen gaan naar de kelder. Loop je even mee? Dan toon ik je ook de keuken, daar werk ik ook. Ik help vooral bij de afwas en de schoonmaak na de middag. Straks ga ik trouwens helpen frietjes opdienen, ook altijd lekker, hè, frietjes.’ En zo troont ‘taterwater’ Teun me mee.

En kijk, zo botsen we haast nog op Nils, die op pad is om flessen water rond te delen en de bewoners ook van schone drinkbekers te voorzien. Hij is er recent bijgekomen; hij woont nog niet zo heel lang in Villa Kameleon, vanwaar hij te voet naar De Buurt kan komen. Op andere dagen komen bovendien Bart, Yannick en Shauni als begeleid werkers in het woonzorgcentrum.

Meerwaarde

Een heel team dus, een fijne samenwerking tussen twee voorzieningen die allebei deel uitmaken van de Emmaüs-groep. ‘Wij vinden het heel belangrijk om cliënten van Monnikenheide-Spectrum een kans te geven om van betekenis te zijn in onze maatschappij’, vertelt Nancy Hermans, begeleider wonen & leven in De Buurt. ‘In ons woonzorgcentrum nemen ze verschillende taken voor hun rekening. Je kan merken dat ze echt een meerwaarde zijn hier in huis.’