Afstudeerklas VTI bouwt alpacaverblijf voor Boris en Hugo

  • Nieuwsbericht
  • 02 May 2023
Een grote aanwinst voor het dierenpark op Monnikenheide zijn de twee alpaca’s die sinds dit voorjaar bij ons wonen. Om hen nog beter te huisvesten, bouwen leerlingen van het VTI Zandhoven een ruim alpacaverblijf.

Afstudeerklas VTI bouwt alpacaverblijf voor Boris en Hugo

Boris, de zwarte alpaca, en Hugo, de witte, zijn al goed op hun gemak in Zoersel. De tweejarige dieren kwamen een paar weken geleden aan en zijn al helemaal gewend aan hun nieuwe stek. Ze laten zich aaien, komen al eens uit de hand eten en trainen om een halster om te krijgen om te wandelen.

Weldra kunnen ze zich ook neervlijen in een prachtige woonst – momenteel hebben ze een tijdelijke beschutting. De zes leerlingen van het zevende specialisatiejaar Industriële schrijnwerkerij van het VTI Zandhoven zijn volop bezig aan het alpacaverblijf, onder leiding van hun klastitularis Johan Verheyen. Opnieuw een aangename samenwerking met het VTI, dat eerder ook al zorgde voor onze knappe Vlinderboom.

Eindwerk

Dean en Lars tekenden heel het plan, als eindwerk. Het voorbereidende werk aan verschillende onderdelen werd verdeeld over de klasgenoten, en samen bouwt de klas het verblijf op. De leerlingen van het zevende specialisatiejaar Lassen-Constructie maakten het nodige hekwerk al klaar en komen meehelpen om het dak te installeren.

Het alpacaverblijf bestaat uit vier delen: een overdekt buitenplatform, een binnenruimte voor de dieren, een werkruimte met toegang langs binnen tot de alpaca’s, en een bergruimte. De werkruimte zal aansluiten op die in de bestaande schuur van het dierenpark, waardoor er een grote binnenruimte ontstaat. Daar kunnen de bewoners van Monnikenheide dan voortaan op een heel comfortabele manier werken, met vrij zicht naar buiten want deze ruimte krijgt een groot raam.

Meerwaarde

De aanwezigheid van de dieren – behalve de alpaca’s zijn er konijnen, cavia’s, kippen, zebravinkjes, varkentjes en geiten – heeft een grote meerwaarde voor de bewoners en dagcentrumcliënten. Voor de dieren zorgen, is een activiteit die veel voldoening geeft: het is fijn om zelf voor een levend wezen te zorgen en niet steeds degene te zijn die zorg ontvangt. Het afwerken van zinvolle taken versterkt het zelfvertrouwen. En gewoon bij de dieren zijn, ze observeren en aaien, brengt velen tot rust.

Buurtbewoners en andere wandelaars zijn overigens altijd welkom om een kijkje te komen nemen bij onze dieren – het bekende wandelknooppuntennetwerk loopt langs het dierenpark.

Wie de werking van het dierenpark wil ondersteunen, is altijd welkom om het peterschap van één of meer dieren op te nemen.

Lees ook de berichten in Het Laatste Nieuws en Gazet van Antwerpen

Nieuws

Nieuwsbericht
Inspirerende stage voor Elvyre en Cosme uit Benin
Nieuwsbericht
Steeds meer te beleven op domein Monnikenheide
Nieuwsbericht
‘Een jaar of 11 is ideale leeftijd voor eerste kennismaking met de zorg’
Nieuwsbericht
Huize Walden en Monnikenheide-Spectrum slaan handen in mekaar