Inspirerende stage voor Elvyre en Cosme uit Benin

  • Nieuwsbericht
  • 26 June 2024
Ruim drie weken waren Elvyre en Cosme uit Benin op bezoek bij Bethanië ggz en Monnikenheide-Spectrum. Deze stage past binnen de samenwerking die wij samen vanuit Zoersel hebben met de voorziening Saint-Camille in de stad Bohicon. Het werden intensieve maar ook zeer inspirerende weken, verrijkend voor ons allemaal.

Inspirerende stage voor Elvyre en Cosme uit Benin

Het was alweer zeven jaar geleden dat Elvyre in België was, en Cosme was nooit eerder op bezoek, dus zij én wij keken uit naar deze maand. Elvyre besteedt als sociaal assistente van de gemeente Bohicon ongeveer de helft van haar werktijd aan het beheer van Saint-Camille*. Cosme is daar activiteitenbegeleider.

We presenteerden hen een behoorlijk volgepropt programma. De eerste tien werkdagen brachten ze voornamelijk door in het psychiatrisch ziekenhuis Bethanië (Sint-Antonius Zoersel) - in Saint-Camille worden in hoofdzaak psychiatrische patiënten opgevangen, met daarnaast ongeveer 30 procent mensen met een verstandelijke beperking.

De collega's van Bethanië ggz lieten hen kennismaken met enkele therapeutische ateliers (creatief, dans, muziek, houtbewerking, groententuin...) en met de rol van ervaringsmedewerkers, gaven hen de kans mee te kijken bij een consult op afstand, informeerden hen over de werking, procedures, faciliteiten zoals de bibliotheek, het ontmoetingshuis,...

'We werden super goed ontvangen en kregen enorm veel informatie', blikt Elvyre terug. 'We waarderen ook heel erg dat enkele mensen - ook vrijwilligers - tijd maakten om te komen tolken (naar het Frans). Al bij al was de taal geen barrière om veel te ervaren en te leren.' 

Monnikenheide-Spectrum

De tweede helft van de stage brachten ze door op campus Monnikenheide en campus Spectrum. Ook hier probeerden we hen een zo ruim mogelijk beeld te geven van allerlei activiteiten, maar toch ook de tijd te nemen om te participeren. Mee onkruid wieden op de Akker, samen avondeten in buitenhuis de Bast of lunchen in Bistro H'eerlijk, groenten snijden, netballen of helpen bij taken in de Werkplaats en Atelier Verellen... te veel om op te noemen. En natuurlijk konden ze meedansen tijdens Monnik'n'rock.

Daarnaast waren er meer informatieve sessies, bijvoorbeeld met onze directie en sociale dienst.

'Er is erg veel veranderd sinds vorige keer', vond Elvyre. 'Het valt me weer op hoezeer de bewoners hier gemotiveerd zijn om mee te helpen in de woning en te komen werken in de ateliers. Ze genieten echt van die zinvolle bezigheden. Bij ons is het soms moeilijk om de mensen te activeren, we gaan hierover zeker verder nadenken en experimenteren.'

'Als je altijd de saus van je moeder eet, denk je dat zij de beste kok ter wereld is', zegt Cosme. 'Ik bedoel dat deze stage mijn blik en mijn kijk op de zaken enorm verruimd heeft. Natuurlijk zijn onze middelen en mogelijkheden veel beperkter en niet te vergelijken met die in België, maar toch zijn er ideeën waarmee we aan de slag kunnen.'

Goed nieuws

We konden hen ook het goede nieuws meegeven dat we via een oproep van provincie Antwerpen een bedrag toegewezen kregen dat kan worden ingezet voor het betegelen van (een deel van) de binnenkoer van Saint-Camille. Dit zal met name tijdens het regenseizoen de leefomstandigheden sterk verbeteren.

Daarnaast organiseerden we zelf tijdens hun verblijf in ons land een fondsenwervingsactie, waarbij collega's in onze beide voorzieningen een Afrikaans geïnspireerde take-awaymaaltijd konden kopen. Ook de opbrengst hiervan zal in Bohicon goed benut worden.

* Hier lees je meer over onze samenwerking en hoe Saint-Camille in de voorbije tien jaar geëvolueerd is.

Nieuws

Nieuwsbericht
Inspirerende stage voor Elvyre en Cosme uit Benin
Nieuwsbericht
Steeds meer te beleven op domein Monnikenheide
Nieuwsbericht
‘Een jaar of 11 is ideale leeftijd voor eerste kennismaking met de zorg’
Nieuwsbericht
Huize Walden en Monnikenheide-Spectrum slaan handen in mekaar