Feestelijke opening Huis aan Den Donk

  • Nieuwsbericht
  • 08 November 2013
De bewoners en de begeleiding van het nieuwe Huis aan Den Donk ontvingen hun gasten met een hapje en een drankje in een gezellige en warme sfeer.

Feestelijke opening Huis aan Den Donk

Huis aan den Donk

Luc, Dirk, Christiane, Patrick, Alex, Hilda, Thomas en Joost zijn de voorbije maanden in het Huis aan Den Donk komen wonen. Het voormalige klooster bracht twee partners in de zorg samen: Monnikenheide, op korte termijn op zoek naar een degelijke woning voor acht mensen met een verstandelijke beperking, en CM Domein Hooidonk, op zoek naar een zinvolle invulling voor een leegstaand pand. 

Voor de huidige bewoners, mensen met een verstandelijke beperking, wordt het hun (t)huis, waar ze -ondersteund door de begeleiders- hun keuzes maken en hun leven zo zelfstandig mogelijk vorm geven. 

Perspectief 2020

Met het Huis aan Den Donk zet Monnikenheide een stap naar de nieuwe manier van werken zoals bedoeld in het Perspectiefplan 2020, het nieuwe ondersteuningsbeleid voor personen met een handicap van minister Vandeurzen. Voorzieningen moeten zich in de toekomst meer richten op de zorg en minder op de organisatie van de woonomstandigheden van personen met een handicap. Dit wil zeggen dat bouw en infrastructuur niet bij de primaire taken van een voorziening horen en mensen met een handicap zelf een woonplek zoeken die zij betalen met hun maandelijkse tegemoetkoming.

Elke bewoner van Huis aan Den Donk huurt zelf zijn of haar studio en betaalt de leefkosten  (voeding, energie, verzekeringen,…). Monnikenheide staat in voor de begeleiding en de zorg van de bewoners, met daarbij nadruk op de versterking van het eigen initiatief. 

Integratie

Door deelname aan activiteiten op vlak van dagbesteding en vrije tijd en door gebruik van lokale voorzieningen wil Monnikenheide de integratie in Zandhoven optimaal ontwikkelen.  De begeleiding zoekt nog naar interessante activiteiten die de integratie in Zandhoven verder kunnen bevorderen, zoals een winkeltje, een ijssalon,… Hierbij willen zij beroep doen op vrijwilligers die in het persoonlijke verhaal van de gasten een rol willen spelen.

Samenwerking

Met het Huis aan Den Donk is meteen ook het eerste woonproject voor mensen met een verstandelijke beperking in de gemeente Zandhoven een feit. Het CM Zorgverblijf Domein Hooidonk, een belangrijke speler in de zorg in deze gemeente, diversifieert door deze samenwerking met Monnikenheide het aanbod op haar domein. Dit wordt voor het eerst opengesteld voor een andere zorgvorm dan tijdelijk residentieel verblijf en vakantiecentrum.

Toekomstplannen

Ook na dit project blijft Monnikenheide op zoek gaan naar nieuwe partners om in en om Zoersel om een bijkomend aanbod van (begeleide) woonplekken en vormen van dagopvang te realiseren.  De plannen om ook op de site ‘de Notelaar’ in Malle een woonproject te ontwikkelen, krijgen stilaan vorm.

Nieuws

Nieuwsbericht
Steeds meer te beleven op domein Monnikenheide
Nieuwsbericht
‘Een jaar of 11 is ideale leeftijd voor eerste kennismaking met de zorg’
Nieuwsbericht
Huize Walden en Monnikenheide-Spectrum slaan handen in mekaar
Nieuwsbericht
Stan, vader van bewoonster, giet bewustwording in gedichten