Steeds meer te beleven op domein Monnikenheide

  • Nieuwsbericht
  • 20 April 2024
Allerlei nieuwe beweeg- en beleefelementen op domein Monnikenheide lokken de bewoners naar buiten. Schommelbanken, zotte spiegels, een voelwand, petanquebaan, watertafel en nog veel meer. Een overzicht en een uitnodiging om zelf alles te komen ontdekken.

Steeds meer te beleven op domein Monnikenheide

Buiten zijn in de natuur doet op zich al deugd, al was het maar voor je opname van vitamine D. Bewegen en beleven (waarnemingen met al je zintuigen) voegt daar nog verschillende voordelen aan toe, waaronder ontspanning, preventieve stressregulatie, zinvolle daginvulling, vertragen van het verouderingsproces, ontmoeting en verbinding.

Om onze bewoners, dagcentrumcliënten, gasten van het kortverblijf én bezoekers tot meer beleving en beweging aan te zetten, voegden we in de voorbije jaren en maanden heel wat elementen toe aan het domein. Deze staan verspreid op het domein, een bewuste keuze.

We hanteren enkele belangrijke vuistregels. Er moet voor de hele doelgroep iets te beleven zijn, onafhankelijk van cognitief niveau of niveau van zorgvraag. We proberen alle zintuigen te prikkelen. En het ligt voor de hand dat we het zoveel mogelijk houden bij natuurlijke, duurzame materialen.

Genieten en ontmoeten

Met heel wat bijkomende vaste banken en schommelbanken op het domein geven we iedereen de gelegenheid om van de natuurlijke omgeving te genieten, al dan niet rustig schommelend. De vele nestkastjes en voederplekken leiden ertoe dat er veel bedrijvigheid te bekijken en beluisteren is. 

De plantenbakken bij de woningen en op het vernieuwde beleefplein worden verzorgd door de leefgroepen, en kunnen zowel bloemen als geurige kruiden of kleine groenten bevatten. Op verschillende plaatsen zijn er ook bloemenweitjes. En wie geeft de beuk een knuffel?

Zintuigen

Onderweg een gewone of ‘gekke’ spiegel tegengekomen? Die zijn er niet alleen om de ijdelheid te strelen, maar versterken het lichaamsbesef en zelfbewustzijn. En je kan er samen gekke bekken trekken of rare houdingen aannemen, dat is goed voor je sociale ontwikkeling en je evenwicht.

Nabij het werkhuis en de wasserij kwam er dan weer een voelwand met verschillende, verwisselbare structuren, en zal de watertafel ongetwijfeld uitnodigen tot gespetter.

Wat we bewust niet plaatsen zijn toestellen om zelf geluiden te maken, zoals een reuzenxylofoon of een gong: die geluiden dreigen te heftig te zijn voor prikkelgevoelige cliënten én voor de vogels die we graag zien komen.

Bewegen

Tijd om in beweging te komen. Nabij de paramedische dienst kan in de buitenlucht geoefend worden met steun van de parallelle baren. Dat kan met de kinesitherapeute, maar ook met de woonbegeleiders.

Een fietspad om het toertje van het domein rond te maken, is al een tijdje goed in gebruik. Naast de wasserij hebben we nu ook een petanquebaan en onze pingpongtafel staat nu op een mooi rechte ondergrond, veel gebruiksvriendelijker.

Het voormalige tennisplein werd opgebroken. Een kleinere sport- en spelruimte werd opnieuw verhard met waterdoorlatend materiaal, en er kwamen plantenbakken, een insectenhotel en een brede plantenboord – nu in volle aanwas. Daarbij vind je trouwens stekelige planten zoals meidoorn: een bewuste keuze, omdat ze met hun bloemen onze beleving van geuren en kleuren zo versterken én de lievelingsplek zijn van veel vogels, vlinders en andere kleine beestjes. (lees hier meer over deze keuze)

We kozen voor verplaatsbare voetbaldoelen die hier kunnen dienen, maar ook kunnen worden meegenomen naar één van de grasveldjes.

We doopten het ‘Meesterpleintje’. Die naam verwijst naar Steven, zonder wie Monnikenheide niet zou bestaan, en is ook gekozen als dank aan de familie Demeester-De Meyer die het terrein schonk en een inzamelingsactie opzette om de beleef- en beweegtuin te financieren.

Band met Doezelbos

Genieten van en ervaren in de natuur is geen nieuw gegeven op Monnikenheide: al bijna 15 jaar is het Doezelbos hierop ingericht. Doezelbos en beleef- en beweegtuin versterken mekaar: de bosbeleving loopt door op het domein, oa met de voederplekken, en de vernieuwde fit-o-meter nodigt dan weer uit om in het Doezelbos te komen bewegen.

Onderzocht maar niet uitgevoerd

De werkgroep onderzocht of er een groot beweegtoestel voor onze rolstoelgebonden cliënten kon passen in de beleeftuin. Noch een rolstoelschommel, noch een carrousel bleken haalbaar. De bestaande modellen op de markt zijn vooral op maat van kinderen; versies voor volwassen gebruikers bestaan op papier maar konden nergens worden bekeken, laat staan getest. Bovendien nemen de voorgestelde toestellen erg veel ruimte in, en loopt de kostprijs hoog op. Verschillende redenen waardoor zulke aankoop niet te verantwoorden zou zijn.

De werkgroep blijft de onderhouds- en gebruikskosten opvolgen en houdt nog enkele kleinere projectjes in het achterhoofd. Net als in elke andere tuin is het verhaal ook hier nooit af. Altijd welkom om op ons domein rond te wandelen en al deze nieuwe elementen te komen bekijken!

Dit project is mede gefinancierd door het Agentschap Natuur en Bos van de Vlaamse overheid.

   

 

 

 

Nieuws

Nieuwsbericht
Samen voor Kwaliteitsvolle Zorg
Nieuwsbericht
Inspirerende stage voor Elvyre en Cosme uit Benin
Nieuwsbericht
Steeds meer te beleven op domein Monnikenheide
Nieuwsbericht
‘Een jaar of 11 is ideale leeftijd voor eerste kennismaking met de zorg’