Van sigaren naar kurk

  • Nieuwsbericht
  • 14 October 2020
Dagcentrum De Oever start in de voormalige sigarenfabriek Verellen met een semi-industrieel en een kurkatelier.

Van sigaren naar kurk

De coronaperiode maakte het steeds meer duidelijk dat de ruimten in het dagcentrum De Oever te beperkt zijn geworden. De grotere groepen brengen de kwaliteitsvolle werking in het gedrang. Ook mochten we de voorbije periode veel nieuwe cliënten verwelkomen in dagbesteding. Een positieve tendens waar we heel blij mee zijn, maar die ons ook duidelijk maakte dat we op zoek moesten gaan naar grotere lokalen.

De oplossing is niet ver af…

In het fabrieksgebouw van Verellen, de voormalige sigarenfabriek, waren nog een aantal ongebruikte ruimten. Hiervan krijgen we twee mooie, ruime werkplekken met een eigen keuken, wc’s en veel bergruimte volledig tot onze beschikking. De nieuwe werkplek doopten we na rijp beraad “Atelier Verellen”.

Op dinsdag 13 oktober openden we de nieuwe locatie officieel met een speech van Dieter Wouters, burgemeester Wuustwezel. Kristel Steegmans, directeur zorgbeleid, ging dieper in op de lange relatie van De Oever met de familie Verellen en Johan Vermeeren, algemeen directeur, lichtte het kurkproject toe.

Van nu af aan gaan de semi-industriële ateliers niet langer door in de lokalen van De Oever maar op de nieuwe locatie. Ook de cliënten van De Vlotter gaan er 1 dag per week –in hun eigen bubbel- werken.

Wat doen we in Atelier Verellen?

Monnikenheide-Spectrum heeft al jaren een goed draaiend kurkenatelier in de Werkplaats, een voormalige schrijnwerkerij in Malle. In het atelier verzamelen en sorteren ze kurken om te vermalen. De gemalen kurk verkoopt de firma Ecomat als biologisch isolatiemateriaal onder de merknaam Recycork. Wat startte met 500 kg kurk is intussen geëvolueerd naar 8 ton. Sinds september startte ook De Oever een kurkatelier. Zo is al meteen een van de twee ruimten ingenomen.

In de tweede ruimte voeren we andere, semi-industriële opdrachten uit, zoals brieven en folders vouwen en in enveloppen steken, stickerwerk en nog veel meer. We hebben al heel wat doorlopende opdrachten, maar kijken altijd uit naar nieuwe. Alle tips zijn welkom!

We willen de familie Verellen hartelijk bedanken om hun deuren voor ons te openen en ons de mooie ruimten ter beschikking te stellen. De opstart van Atelier Verellen is een mijlpaal in de 40-jarige werking van dagcentrum de Oever die de werking een extra boost geeft.

Nieuws

Nieuwsbericht
Steeds meer te beleven op domein Monnikenheide
Nieuwsbericht
‘Een jaar of 11 is ideale leeftijd voor eerste kennismaking met de zorg’
Nieuwsbericht
Huize Walden en Monnikenheide-Spectrum slaan handen in mekaar
Nieuwsbericht
Stan, vader van bewoonster, giet bewustwording in gedichten