Bouwen op Monnikenheide-Spectrum

  • Nieuwsbericht
  • 15 October 2020
Wat bij familie De Roo startte als een idee krijgt nu stilaan vorm. De eerste verdieping van Villa Kameleon, een project voor hedendaags wonen voor mensen met een beperking, rijst al op in ruwbouw.

Bouwen op Monnikenheide-Spectrum

Wat startte als een idee bij de familie De Roo krijgt nu stilaan vorm. Begin augustus haalde aannemer Vanhout.pro de eerste kraanbak grond naar boven. Al snel kon je in de Langebaan een grote, diepe bouwput zien verschijnen. Ondertussen rijst de eerste verdieping van Villa Kameleon, een project voor hedendaags wonen voor (jonge) mensen met een beperking, op in ruwbouw.

1 + 1 = 3

In Monnikenheide-Spectrum hebben we regelmatig contact met ouders of families die dromen van een huiselijk inclusief project, geïnspireerd door de begeleidingsvraag van hun kind, broer of zus met een verstandelijke beperking. Ze hebben daarrond een eerste idee en soms ook de middelen om te investeren in infrastructuur.

In gesprekken met deze families borrelen vaak twee bezorgdheden op, die neerkomen op 2 vragen:

  • Hoe krijgen we zo’n kleinschalig project rond? Niet alleen financieel, maar ook qua personeel en pedagogische expertise?
  • Wat als mijn kind, broer of zus over 10, 20 of 30 jaar niet meer kan wonen in het project of er niet gelukkig meer is?

Een voorziening met de omvang en ervaring als Monnikenheide-Spectrum kan hier een antwoord op bieden. In een groter geheel zijn er schaalvoordelen, is gedegen kennis in huis en zijn er andere woon- en werkvormen zodat een levenslang begeleidingstraject mogelijk is.

Voor Villa Kameleon zijn we aan de slag gegaan samen met de familie die het initiatief nam en er in investeert voor hun dochter en kleindochter. We bezochten samen voorbeeldprojecten en maakten de plannen. Nu de bouw van start is gegaan, werken we met een open boekhouding en zitten we wekelijks samen op de werfvergadering om bouwkeuzes te maken.

Het huiselijk inclusief project zoals de familie in gedachten had, krijgt vorm. Tegelijk hebben ze de  garantie van duurzaamheid op lange termijn en de garantie dat begeleiding en zorg levenslang kan doorgaan binnen Monnikenheide-Spectrum.

We geloven in oplossingen waarbij we in co-creatie wensen en sterktes samenbrengen om nieuwe projecten uit te werken die duurzaam gedragen worden en beter inspelen op de vragen van toekomstige bewoners en hun families.

1 x 9 = 9

Dat Villa Kameleon ontstond vanuit de droom van een familie, betekent allerminst dat het een gesloten project is waarbij de bewoners al gekend zijn van bij de start.

We gaan er van uit dat 9 (jonge) mensen met een verstandelijke beperking in september 2021 hun intrek zullen kunnen nemen in de nieuwe woning. Deze 9 individuen zullen elk een eigen ruime studio hebben met een badkamer, slaap- en zithoek. Maar we zien ook graag een thuisgroep ontstaan, waarbinnen ze de ondersteuning kunnen ervaren die ze wensen. 

Villa Kameleon staat dicht bij domein Monnikenheide, in de nabijheid van ondersteuning. Dit maakt snelle interventie mogelijk, bijvoorbeeld ’s nachts als een bewoner zich niet goed voelt.

Op dit moment tekent zich een eerste groep van 6 mogelijke bewoners af. Wie van Villa Kameleon ook zijn of haar thuis wil maken, mag een mailtje sturen naar de Sociale dienst of bellen naar 03 311 77 67.

Nieuws

Nieuwsbericht
Steeds meer te beleven op domein Monnikenheide
Nieuwsbericht
‘Een jaar of 11 is ideale leeftijd voor eerste kennismaking met de zorg’
Nieuwsbericht
Huize Walden en Monnikenheide-Spectrum slaan handen in mekaar
Nieuwsbericht
Stan, vader van bewoonster, giet bewustwording in gedichten