Alpaca’s in het dierenpark: welzijn, ontwikkeling, zelfvertrouwen en inclusie

  • Nieuwsbericht
  • 03 December 2021
We hebben op Monnikenheide plannen om ons dierenparkje uit te breiden met twee alpaca’s, om zo het aanbod te verruimen. Bij dieren ontdekken bewoners en cliënten hun talenten om voor levende wezens te zorgen en verantwoordelijkheid te dragen. De dieren brengen hen ook tot rust, en je kan ermee wandelen. Met onze nieuwe projectrekening zamelen we geld in voor de uitbreiding.

Alpaca’s in het dierenpark: welzijn, ontwikkeling, zelfvertrouwen en inclusie

Ons dierenpark met kleinvee biedt verschillende mogelijkheden op ieders niveau, zo weten we al uit ervaring.

Een bezoek brengen aan de dieren, is tot rust komen. Knuffelen, genieten, ontspannen, je verhaal doen aan een levend wezen dat geen vragen stelt en geen oordelen velt.

Daarnaast is meewerken bij de verzorging van de dieren en het onderhoud van hun stalletjes en loopruimten een zinvolle tijdsbesteding, waarbij we al regelmatig zagen hoe bewoners of cliënten openbloeien en geboren verzorgers blijken te zijn, die hun stukje verantwoordelijkheid opnemen en daar veel zelfvertrouwen uit putten. Een zinvolle taak versterkt hun gevoel van eigenwaarde en van een bijdrage te leveren aan de samenleving, op Monnikenheide en in het algemeen. Als persoon die doorgaans een ‘zorg-vrager’ is, ervaren dat jij op jouw beurt een ‘zorg-gever’ kan zijn, is echt een boost voor je zelfbeeld.

In ons open domein zijn buurtbewoners en wandelaars altijd welkom, en het dierenpark maakt zo’n bezoekje aantrekkelijk. Zo komen externe bezoekers, waaronder ook schoolklassen, op een ongedwongen manier in contact met wie hier woont en werkt, wat bijdraagt tot inclusie.

Plannen

Met alpaca’s erbij worden al deze functies van het dierenpark versterkt. We hebben de ruimte om het dierenpark te vergroten, maar het vergt wel wat budget voor extra omheining, bijkomende stalling, rolstoeltoegankelijke paden en makkelijk te hanteren poortjes. En uiteraard is er de kostprijs van de dieren zelf en hun verzorging (dierenarts, aanvullende voeders…).

Als het meezit, kunnen we in het voorjaar/zomer 2022 de ruimte aanleggen, en eind zomer/najaar 2022 de nieuwe dieren introduceren.

Vindt u dit ook een fijn project om aan bij te dragen? Recent werd onze nieuwe projectrekening bij de Koning Boudewijnstichting goedgekeurd. Een gift van 40 euro of meer langs deze weg geeft recht op een fiscaal attest waarmee u 45% kan recupereren als belastingsvoordeel. U kan overschrijven naar het rekeningnummer BE10 0000 0000 0404 van de Koning Boudewijnstichting met de gestructureerde mededeling 623/3677/90060, dan komt uw gift integraal bij Monnikenheide-Spectrum terecht. Of u kan online uw gift regelen via het donateurenplatform: https://donate.kbs-frb.be/actions/PRA-ZMSE.

Alvast van harte dank hiervoor! En in de tussentijd: steeds welkom in ons dierenpark.

Nieuws

Nieuwsbericht
Huize Walden en Monnikenheide-Spectrum slaan handen in mekaar
Nieuwsbericht
Stan, vader van bewoonster, giet bewustwording in gedichten
Nieuwsbericht
Sloop Gildenhuis start begin november
Nieuwsbericht
Tanne geeft inkijk in haar job op Monnikenheide