Monnikenheide-Spectrum ontvangt minister Beke voor werkbezoek

  • Nieuwsbericht
  • 17 February 2022
Tijdens een werkbezoek aan Monnikenheide-Spectrum had Wouter Beke, Vlaams minister van Welzijn, een informatief overleg en bracht hij ook een kort bezoek aan de Villa Kameleon, het nieuwste buitenhuis.

Monnikenheide-Spectrum ontvangt minister Beke voor werkbezoek

Hoe gaat een voorziening als Monnikenheide-Spectrum om met de regelgeving na de hervormingen van de voorbije jaren in de gehandicaptenzorg? Welke rol spelen we in de evoluerende gezondheidszorg en in de maatschappij in het algemeen? Hoe doorstaan we de pandemie en hoe kijken we naar de toekomst? Om het beleid af te stemmen op de dagelijkse praktijk, bracht Wouter Beke, Vlaams minister van Welzijn, een werkbezoek aan Monnikenheide-Spectrum.

Na een informeel gesprek met directie en bestuur van de voorziening volgde een bezoek aan Villa Kameleon, het recentste buitenhuis, dicht bij Monnikenheide. In Villa Kameleon wonen 9 (jong)volwassen mensen met een verstandelijke beperking – 7 van hen trokken erin midden september 2021, intussen volgden ook de 2 bijkomende bewoners. Ann, Veerle, Jarrick, Jens, Naomi, Cedric, Kirsten, Niels en Evi hebben er elk hun eigen studio, naast de gezellige en ruime gezamenlijke leefruimte.

Samen op pad

Villa Kameleon kwam tot stand dankzij een nieuwe vorm van samenwerking voor Monnikenheide-Spectrum. De familie De Roo, grootouders en ouders van Kirsten, wilde investeren in een hedendaagse woning voor hun (klein)dochter en andere jonge mensen zoals zij. Als bezielers van het project brachten zij de financiële middelen in, Monnikenheide-Spectrum engageert zich voor een kwaliteitsvolle uitbating.

‘Samen met de negen bewoners en hun ouders zijn we op pad gegaan’, vertelt algemeen directeur Johan Vermeeren. ‘Voor de meeste bewoners is het de eerste keer dat ze niet meer thuis wonen: een nieuwe realiteit waarin ze aftasten hoe hun zelfstandigheid vorm kan krijgen, bij welke routines ze zich goed voelen. Het zijn sowieso negen ‘straffe gasten’. In dialoog en overleg zoeken we samen hoe ze hun zelfredzaamheid nog kunnen versterken en aansluiting vinden bij de lokale gemeenschap. Villa Kameleon geniet zowel van de warme nabijheid van het domein Monnikenheide, als van de zuurstof als woning die op zich staat.’

Felicitaties 

Villa Kameleon, een ontwerp van bureau FELT, is ook architecturaal een bijzondere verschijning die met haar deels betegelde buitenmuren het licht vangt en weerkaatstIn het zeshoekige gebouw kreeg elk van de studio’s ramen naar twee zijden, en baadt ook het centrale deel in het licht door de koepel boven de trap.

De minister had een fijn contact met de bewoners van Villa Kameleon in hun nieuwe woonst. Een aardig voorproefje voor de echte feestelijke opening die de bewoners zeker nog te goed houden, en die we hopelijk weldra kunnen organiseren zonder al te strenge coronamaatregelen.

Van dit tweede deel van het werkbezoek brachten Gazet van Antwerpen en Het Laatste Nieuws verslag uit.

Nieuws

Nieuwsbericht
Steeds meer te beleven op domein Monnikenheide
Nieuwsbericht
‘Een jaar of 11 is ideale leeftijd voor eerste kennismaking met de zorg’
Nieuwsbericht
Huize Walden en Monnikenheide-Spectrum slaan handen in mekaar
Nieuwsbericht
Stan, vader van bewoonster, giet bewustwording in gedichten