VTI Zandhoven smeedt herdenkboom voor Monnikenheide

  • Nieuwsbericht
  • 13 May 2022
Op het domein Monnikenheide in Zoersel is een bijzondere boom ‘geplant’ : de stalen Vlinderboom. Deze herdenkboom draagt de namen van de bewoners die altijd in de gedachten zullen blijven. Hij werd artisanaal gesmeed door leerlingen van het VTI Zandhoven.

VTI Zandhoven smeedt herdenkboom voor Monnikenheide

Met een bescheiden ceremonie werd de Vlinderboom stevig in de grond vastgezet bij de Vlinderplek, de kleine herdenkplek in het Doezelbos achter de woningen van Monnikenheide. Ruim drie meter hoog en twee meter breed, tegelijk robuust en elegant, met houten vlindertjes in zijn takken. De vlindertjes werden gemaakt door de leerlingen houtbewerking van het VTI, en de leerlingen van de technologische afdeling laserden telkens de naam van een bewoner of dagcentrumcliënt op van wie Monnikenheide in de loop der jaren afscheid moest nemen. Dit zijn er sinds 1991 al 52 bewoners.

Handmatig gesmeed

De boom is handmatig gesmeed en gevormd door de leerlingen van het 5e jaar lassen-constructie van het VTI in Zandhoven, onder begeleiding van leerkracht Jurgen Walry. ‘We leren onze leerlingen technieken aan die lang niet overal nog worden aangeboden’, vertelt Jonas Bervoets, technisch adviseur van het VTI. ‘Het is heel fijn voor hen om met die technieken iets te maken dat voor anderen een bijzondere betekenis krijgt.’

De Vlinderboom zal inderdaad gekoesterd worden bij Monnikenheide-Spectrum. ‘Mensen kunnen bij ons blijven wonen of naar het dagcentrum komen tot het eind van hun leven’, zegt Johan Vermeeren, algemeen directeur. ‘Dat is vrij uitzonderlijk in onze sector van de dienstverlening voor mensen met een verstandelijke beperking. Volgend jaar bestaat Monnikenheide 50 jaar, en er zijn nog cliënten die er (haast) van bij het begin bij waren. Afscheid nemen en herdenken proberen we met evenveel zorg te doen als de ondersteuning tijdens het leven.’

Jaarlijks is er in de maand juni een ‘vlindermoment’ waarop in Monnikenheide extra wordt stilgestaan bij de mensen die worden gemist. Dan zal er voortaan een nieuw ritueel zijn, met het bijhangen van de vlindertjes van de recent overledenen.

Over de komst van de Vlinderboom verschenen ook artikels en foto's bij de Gazet van Antwerpen/Het Nieuwsblad en Het Laatste Nieuws.

Nieuws

Nieuwsbericht
Steeds meer te beleven op domein Monnikenheide
Nieuwsbericht
‘Een jaar of 11 is ideale leeftijd voor eerste kennismaking met de zorg’
Nieuwsbericht
Huize Walden en Monnikenheide-Spectrum slaan handen in mekaar
Nieuwsbericht
Stan, vader van bewoonster, giet bewustwording in gedichten