Toekomst voor Smoutmolen : Monnikenheide-Spectrum brengt dagondersteuningsactiviteiten naar dorpskern

  • Nieuwsbericht
  • 01 July 2022
Feestzaal Smoutmolen in het centrum van Zoersel krijgt een sociale en fijne nieuwe bestemming: Monnikenheide-Spectrum zal er inclusieve dagondersteuningsactiviteiten organiseren voor mensen met een verstandelijke beperking.

Toekomst voor Smoutmolen : Monnikenheide-Spectrum brengt dagondersteuningsactiviteiten naar dorpskern

Na vele jaren van feesten en andere evenementen verleggen uitbaters Waldo en Ann Severins van Smoutmolen hun focus naar hun passie voor wijn, en gaan ze zich daar professioneel volledig op richten. Hun kinderen zijn met hun loopbaan meer creatieve en artistieke paden ingeslagen, een opvolger voor de uitbating diende zich dus niet vanzelfsprekend aan.

Monnikenheide-Spectrum, de dienstverlener voor mensen met een verstandelijke beperking die weldra 50 jaar actief is in Zoersel, zag in de aankoop van het pand een mooie opportuniteit. In de voorbije jaren groeide het aantal cliënten van het dagcentrum op domein Monnikenheide in de Monnikendreef. Bovendien zijn enkele gebouwen op het domein aan renovatie of (ver)nieuwbouw toe.

Inclusie

Bijkomende ruimte lost niet alleen enkele praktische problemen op. ‘Dit is zo’n kans die je moet durven te grijpen, waarbij de ligging van de Smoutmolen een essentieel element is’, zegt Johan Vermeeren, algemeen directeur. ‘Mensen met een beperking zijn volwaardig deel van de maatschappij. Wij zijn ten volle overtuigd van de waarde van inclusie, waarbij zij zoveel mogelijk deelnemen aan het maatschappelijke leven. Zij hebben er recht op, en voor de samenleving is dit een verrijking. Wij hebben reeds de ervaring opgedaan dat een dagcentrum in het centrum van een gemeente een fijne dynamiek en inclusieve initiatieven vergemakkelijkt. Dit is een toekomstgerichte keuze.’

Sociale bestemming en behoud gebouw

Ook voor de verkopers Waldo en Ann Severins zijn de sociale bestemming én het feit dat het gebouw niet wordt gesloopt, belangrijke argumenten om voor Monnikenheide-Spectrum als koper te kiezen. ‘Wij voelen ons heel goed bij de gedachte dat dit gebouw een sociale invulling krijgt. Ook onze kinderen hebben alle drie het hart op de juiste plaats en zijn er blij mee dat we deze keuze hebben gemaakt. En ik denk dat ook de Zoerselenaren het daarmee eens zijn.’

Het pand herbergt geschiedenis en herinneringen. Het oudste deel ervan is 300 jaar oud. Bij de kleine boerderij stond een slag- of smoutmolen. Paarden trokken er via een katrol een zware hamer omhoog, die dan met een slag op de molensteen neerviel. Het koolzaad werd zo geplet, en de smout spoot eruit. Zowat 50 jaar geleden kwam er in het gebouw een fuif- en feestzaal, die het echtpaar Severins een upgrade gaf en de jongste 12 jaar uitbaatte.

Het aankoopproces vond snel zijn beslag. Monnikenheide-Spectrum heeft nog een aantal maanden tijd nodig om de ideeën voor eventuele aanpassingen aan het gebouw te concretiseren. In september zullen de laatste huwelijksfeesten in feestzaal Smoutmolen plaatsvinden.

Ook Gazet van Antwerpen/Het Nieuwsblad en Het Laatste Nieuws berichtten hierover.

Nieuws

Nieuwsbericht
‘Een jaar of 11 is ideale leeftijd voor eerste kennismaking met de zorg’
Nieuwsbericht
Huize Walden en Monnikenheide-Spectrum slaan handen in mekaar
Nieuwsbericht
Stan, vader van bewoonster, giet bewustwording in gedichten
Nieuwsbericht
Sloop Gildenhuis start begin november