Oekraïense stagiaires steken kennis op over onze zorg

  • Nieuwsbericht
  • 06 February 2023
Samenwerking met Zevenbergen en vzw Oradea

Oekraïense stagiaires steken kennis op over onze zorg

Hoe help je mensen met een verstandelijke beperking om zich te ontwikkelen? Hoe ondersteun je hun families? Hoe breek je de zorg open en ga je voorbij het louter medische? Tijdens de maanden februari en maart 2023 delen de collega’s van Zevenbergen en Monnikenheide-Spectrum hun kennis, stevig geworteld in de praktijk, met stagiaires uit Oekraïne.

Samen met de vzw Oradea heeft Zevenbergen een jarenlange ervaring opgebouwd in het delen van kennis met Roemeense en Oekraïense collega’s uit het werkveld of in opleiding. Na de val van de Berlijnse Muur – we herinneren ons de schrijnende beelden uit ‘weeshuizen’ in Centraal- en Oost-Europa – werd daartoe een programma opgezet. Na enig zoeken groeide dit uit tot halfjaarlijkse opleidingsweken met praktische workshops, eerst in Roemenië (sinds 1996) en later ook in Oekraïne (sinds 2012). Gaandeweg evolueerde het zorgbeleid in beide landen al sterk in positieve zin, maar het uitwisselen van kennis wordt nog steeds erg gewaardeerd.

Betrokken blijven

Jammer genoeg leidden de omstandigheden, met eerst de coronapandemie en vervolgens de oorlog, ertoe dat de opleidingsweken in Oekraïne al enkele jaren niet georganiseerd kunnen worden. Daarom nam vzw Oradea het initiatief om stages in België te organiseren. In februari en maart komen telkens twee stagiaires uit Oekraïne voor een maand naar de Kempen.

Terwijl de vzw Oradea zorgt voor hun transport, accommodatie en leefbudget, staan Zevenbergen en Monnikenheide-Spectrum in voor de inhoudelijke invulling. ‘Het ontvangen van deze studenten betekent dat we onze samenwerking na een zeer luwe periode opnieuw leven kunnen inblazen’, zegt Ilse Van Helshoecht, die de samenwerking voor Zevenbergen coördineert. ‘We willen hen laten voelen dat we betrokken blijven en hen niet in de steek laten in deze onnoemlijk zware periode in hun land; we kunnen ons moeilijk inbeelden wat leven in een land in oorlog betekent. Op deze manier kunnen we onze kennis en ervaring toch nog met hen delen.’

Gevarieerd programma

De studentes Iryna en Sofiia zijn er in februari, in maart volgen twee medestudenten van hen. Beiden studeren aan de faculteit Social Work, Psychology & Pedagogy aan de Drohobych Ivan Franko State Pedagogical University (regio Lviv). In Zevenbergen maken ze onder meer kennis met het dagelijks leven op een woning, met het ontwikkelingsgericht aanbod in de speelleerklas, met het werk op de kinderboerderij, de communicatiegroep bij de logopediste en met de activiteiten van de dienst beleving. In de tweede helft van de maand, op domein Monnikenheide, lopen ze mee in een paar woningen met diverse bewonersprofielen en in het dagcentrum.

‘Voor ons zijn de mensen die hier werken echte helden. Het is hartverwarmend te zien met hoeveel zorg en inspanning mensen met een beperking hier worden begeleid’, aldus Sofiia en Iryna.

Intussen bereidt Zevenbergen ook online workshops voor als alternatief nu reizen naar Oekraïne niet mogelijk is. Zevenbergen hoopt deze workshops in de komende maanden te kunnen geven.

Lees ook de reportage in Gazet van Antwerpen.

Over vzw Oradea

Vzw Oradea is een Belgische non-profitorganisatie die sinds de jaren 1990 in Oradea in westelijk Roemenië solidariteitsprojecten organiseert ten bate van kinderen en jongeren die opgroeien met een verstandelijke, motorische, gemengde en/of sociaal-emotionele beperking. Op basis van deze expertise engageert de vzw Oradea zich sinds 2012 ook voor opvang en ondersteuning van kansarme kinderen en kwetsbare groepen in Lviv in het westen van Oekraïne.

Over Zevenbergen

Zevenbergen in Ranst is net als Monnikenheide-Spectrum een dienstverlener voor mensen met een verstandelijke beperking en hun gezin. Beide voorzieningen maken deel uit van de Emmaüs-groep. Gelijkaardig aan Monnikenheide-Spectrum biedt Zevenbergen een ruim scala aan diensten, waaronder verschillende woonvormen, dagopvang, tijdelijke dag- en nachtopvang, en meer.

 

Nieuws

Nieuwsbericht
Huize Walden en Monnikenheide-Spectrum slaan handen in mekaar
Nieuwsbericht
Stan, vader van bewoonster, giet bewustwording in gedichten
Nieuwsbericht
Sloop Gildenhuis start begin november
Nieuwsbericht
Tanne geeft inkijk in haar job op Monnikenheide