Het Doezelboshandboek is er!

  • Nieuwsbericht
  • 21 April 2023
Ons langverwachte Doezelboshandboek is klaar. Het is een heel mooi en boeiend boek geworden, boordevol weetjes over de bomen, planten en bloemen, vogels, kriebelbeestjes en grotere dieren in het bos.

Het Doezelboshandboek is er!

In het Doezelbos, aan de rand van het domein Monnikenheide, wordt aan natuurbeleving en -educatie gedaan. Sinds ruim 12 jaar leidt Kristien Menten – woonbegeleidster in woning Lotus en gepassioneerd door de natuur – een groepje bewoners en dagcentrumcliënten op als natuurgids.

Om de 14 dagen volgen zij een paar uur les en doen ze massa’s kennis op.

Wie volleerd is als gids, begeleidt bezoekende groepen en klassen (meestal kleuters of eerste-tweede leerjaar) bij hun leerrijke bezoek aan het bos.

170 pagina's vol weetjes

Al hééél lang trokken de Doezelbosgidsen bosjuf Kristien aan haar mouw om alle informatie voor hen te bundelen in een handboek.

En nu is het ervan gekomen: meer dan 170 pagina’s boordevol weetjes over bomen, planten, vogels, kriebelbeestjes en grotere dieren in het bos. In begrijpelijke taal voor natuurliefhebbers met een verstandelijke beperking én ook heel leesbaar voor kinderen van +/- lagereschoolleeftijd. Met een stevige kaft en een ringbinding, zodat het tegen een stootje kan.

Doezelbosgidsen

Op vrijdag 21 april 2023 presenteerden auteur Kristien Menten en Monnikenheide-Spectrum het boek, daarbij geholpen door tv-maker Dieter Coppens, die een groot hart heeft voor mensen met een beperking én voor het Zoerselbos.

De Doezelbosgidsen kregen plechtig hun exemplaar overhandigd, maar lieten Kristien beloven dat ze nog lang zal doorgaan met hen in haar lessen alles te leren wat ze weet over het bos.

Het boek is nu te koop (30 euro) voor iedereen die meer wil leren over het leven in het bos. Wie interesse heeft, kan het boek kopen bij het onthaal van Monnikenheide of een mailtje sturen naar doezelbos.mhs@emmaus.be. De opbrengst gaat naar de werking van het Doezelbos en de Doezelbosgidsen.

Update november 2023: er komt een tweede druk van het Doezelboshandboek. Reserveer nu alvast je exemplaar met een mailtje naar doezelbos.mhs@emmaus.be. De prijs blijft 30 euro. Je kan het zelf afhalen ofwel verzenden we het voor je (verzendkosten 10 euro extra). 

Lees ook het verslag in Het Nieuwsblad en in Het Laatste Nieuws.

Nieuws

Nieuwsbericht
Steeds meer te beleven op domein Monnikenheide
Nieuwsbericht
‘Een jaar of 11 is ideale leeftijd voor eerste kennismaking met de zorg’
Nieuwsbericht
Huize Walden en Monnikenheide-Spectrum slaan handen in mekaar
Nieuwsbericht
Stan, vader van bewoonster, giet bewustwording in gedichten