Velodroomfabriek promoot fietsen voor iedereen

  • Nieuwsbericht
  • 09 June 2023
Fietsen Zonder Leeftijd wil het plezier van fietsen geven aan mensen die niet (meer) zo mobiel zijn. Om dat te promoten, bedachten studenten van de opleiding ervaringsdeskundigheid het evenement Velodroomfabriek. De gemeente Zoersel, Bethanië geestelijke gezondheidszorg, Monnikenheide-Spectrum en Woonzorghuis De Buurt sprongen mee op de fiets, met een groots verbindend evenement op vrijdag 9 juni als resultaat. Tientallen riskja's, duofietsen, driewielers en gewone fietsen trokken in een vrolijk peloton door de Zoerselse straten.

Velodroomfabriek promoot fietsen voor iedereen

Heerlijk toch, die wind in je haren als je fietst? Fietsen staat garant voor leuke uitstappen, straffe verhalen en fijne herinneringen. Van je eerste vrijheidsgevoel tot de vele tochten naar school. Van mooie uitstapjes langs bijzondere plekken of gewoon het blokje om naar de winkel. Fietsen heeft altijd en overal een positief effect, écht iets om je hele leven lang van te genieten.

Fietsen Zonder Leeftijd, een initiatief van Mobiel 21, geeft dat fietsplezier aan mensen die niet (meer) zo mobiel zijn. Met een riksja raken ze weer wat verder en wordt hun leefwereld net dat tikkeltje groter. Spontaan komen er verhalen en gezellige babbels met de vrijwilliger die hen vervoert. Mooie sociale contacten over generaties heen: de riksja wordt zo een sociaal instrument dat mensen actief samenbrengt.

Velodroomfabriek

Om Fietsen Zonder Leeftijd te promoten, riep Mobiel 21 de hulp in van studenten van de opleiding ervaringsdeskundigheid. Eén van die studenten is ervaringswerker in Bethanië, waar ze regelmatig geconfronteerd wordt met patiënten en bewoners die minder mobiel zijn en daardoor in isolement dreigen te raken. Ze kreeg al snel de medewerking van de zorgvoorziening. Door het enthousiasme van de studenten sloten ook de gemeente Zoersel, Monnikenheide-Spectrum en Woonzorghuis De Buurt zich aan.

Evenement 

Het resultaat was de Velodroomfabriek, een groots evenement waarbij de fiets en ontmoeting centraal staan. Medewerkers, patiënten, buurtbewoners en andere sympathisanten van verschillende zorgvoorzieningen verzamelden eerst voor een picknick op het domein Monnikenheide. Daarna ging het fietspeloton richting Bethanië. Tientallen riskja's, duofietsen, driewielers en gewone fietsen bepaalden voor eventjes het Zoerselse straatbeeld. Door deze diversiteit aan fietsen konden ook minder mobiele mensen het evenement volop meebeleven.

Bij aankomst in Bethanië volgde een feest in de tuin van Bar Divers. Enkele betrokkenen gaven er een woordje uitleg, onder begeleiding van Zoerselaar en fervent fietsster Erika Van Tielen. Bij een ontspannend streepje muziek dankzij De Vijver vzw werden hapjes en drankjes genuttigd, onder een stralende zon. 

Lees ook de artikels van de Gazet van Antwerpen (mét beeld van ATV) en HLN.

Nieuws

Nieuwsbericht
‘Een jaar of 11 is ideale leeftijd voor eerste kennismaking met de zorg’
Nieuwsbericht
Huize Walden en Monnikenheide-Spectrum slaan handen in mekaar
Nieuwsbericht
Stan, vader van bewoonster, giet bewustwording in gedichten
Nieuwsbericht
Sloop Gildenhuis start begin november