Sloop Gildenhuis start begin november

  • Nieuwsbericht
  • 25 October 2023
Een belangrijke stap voor ons project in Essen: de sloop van het oude Gildenhuis in de Stationsstraat start. Hiertoe verleende de gemeente Essen afgelopen zomer de sloopvergunning.

Sloop Gildenhuis start begin november

In de loop van november en december zal het oude Gildenhuis verdwijnen. Monnikenheide-Spectrum heeft de firma Van de Mierop uit Essen aangesteld om het gebouw te slopen.

Eerst gaat een gespecialiseerde firma volgens de regels van de kunst in enkele lokalen het asbest verwijderen. Deze werken verlopen volgens het sloopopvolgingsplan en staan onder toezicht van de veiligheidscoördinator.

Rond midden november start dan de afbraak van het gebouw. Tegen de kerstvakantie zijn deze werken normaal gezien afgerond.

Leuk detail: het smeedijzeren ornament van het dak zal een nieuwe plek krijgen op het torentje van de woning aan de overkant van de Stationsstraat. Ook de ‘cinemastoeltjes’ van het balkon van het Gildenhuis worden zorgvuldig verwijderd en later hergebruikt.

Wonen en dagcentrum

Monnikenheide-Spectrum verwierf de site in de zomer van 2021 en plant hier een kleinschalig woonproject voor een twintigtal bewoners. Daarbij komt ook een dagcentrum voor een veertigtal mensen met een verstandelijke beperking. Dit houdt ongeveer een verdubbeling in van de capaciteit die dagcentrum de Vlotter momenteel heeft in een huurpand in de Nieuwstraat in Essen, een kleine 500 m van de nieuwe site.

Het bureau Morgen Architectuur heeft de nieuwbouw ontworpen en de aanvraag voor de omgevingsvergunning ingediend. We hopen in 2024 de bouw te kunnen starten, want we streven ernaar in het voorjaar 2026 de nieuwe gebouwen in gebruik te nemen.

CoopSaam

De ervaring van dagcentrum de Vlotter leert dat Essen een hecht gemeenschapsleven heeft waarin veel samenwerkingen mogelijk zijn. We spelen hierin in de toekomst graag onze rol.

Een eerste concrete overeenkomst houdt in dat de duurzame buurtwinkel CoopSaam naar de site zal verhuizen vanaf 2026. Het is de bedoeling dat de winkel meerdere dagen per week geopend zal zijn en dat we de samenwerking ook versterken in de uitbating.

 

Draag je dit project een warm hart toe en wil je het steunen? Je kan een gift storten op onze projectrekening bij de Koning Boudewijnstichting: stort op rekeningnummer BE10 0000 0000 0404 en - zeer belangrijk! - vermeld de gestructureerde mededeling 623/3847/20095. Je gift gaat dan integraal naar het project in Essen; vanaf 40 euro krijg je een fiscaal attest.Van harte dank!

Wil je je liever inzetten als vrijwilliger in Essen of heb je een idee voor een samenwerking? Neem dan zeker contact met ons op langs de algemene kanalen. 

 

 

 

 

Nieuws

Nieuwsbericht
‘Een jaar of 11 is ideale leeftijd voor eerste kennismaking met de zorg’
Nieuwsbericht
Huize Walden en Monnikenheide-Spectrum slaan handen in mekaar
Nieuwsbericht
Stan, vader van bewoonster, giet bewustwording in gedichten
Nieuwsbericht
Sloop Gildenhuis start begin november