Fietsen naar het werk

  • Nieuwsbericht
  • 15 October 2019
Fietsende medewerkers hebben in Monnikenheide een streepje voor.

Fietsen naar het werk

Fietsen naar het werk?

Vele collega’s van Monnikenheide gaan deze uitdaging -al lang- aan, sommigen iedere dag, anderen enkele keren per maand. Sommigen komen van zeer ver en anderen van dichtbij. Ben, opvoeder in het dagcentrum, fietst al 12 jaar elke dag naar het werk. Helemaal van Turnhout naar Zoersel op een gewone fiets, goed voor zo’n 48 km per dag: “Fietsen naar het werk betekent echt quality time voor mezelf: 2 uur per dag geen gezaag aan mijn kop!”

Dat fietsen naar het werk de laatste jaren in de lift zit, ligt misschien wel aan de invoering van de fietsvergoeding in Monnikenheide, lang voor dit wettelijk verplicht werd. Het is veel voordeliger om met de fiets te komen dan met de wagen. In 2018 telde Monnikenheide 87 fietsers onder haar 190 medewerkers. Samen fietsten ze dat jaar 93.014 km, waarvoor ze samen € 21.393,22 ontvingen. Ter vergelijking: in 2015 fietsten 63 fietsers “slechts” 67.887 km of €14.935,14 bij elkaar.

Monnikenheide wil deze fietstrend natuurlijk nog verder aanmoedigen. Het Pendelfonds, een initiatief van de Vlaamse overheid dat projecten subsidieert die een duurzaam woon-werkverkeer bevorderen, kende Monnikenheide een subsidie van 17.000 euro toe voor het bouwen van een ruime, droge en veilige fietsenstalling voorzien van gratis oplaadpunten. 

Uitstootvrij naar het dorp

Omdat Monnikenheide zich naast warme en professionele zorg ook profileert in duurzame zorg, bolt sinds kort een elektrische golfkar in en rond Monnikenheide.

Dit ecologisch vervoermiddel kon Monnikenheide aankopen dankzij de opbrengst van de Music for Life-actie ‘de warmste duik’ eind 2018. Met de golfkar kunnen 5 tot 6 minder mobiele cliënten de verplaatsingen maken op het domein of in de buurt, bijvoorbeeld naar de maandelijkse markt in het dorp. Ook de golfkar zal een plaatsje met oplaadpunt krijgen in de nieuwe fietsenstalling. 

Met steun van de zon

Om het verhaal ecologisch helemaal rond te maken: het zuidelijke dak van het nieuwe Monnikenbosgebouw lieten we vol leggen met fotovoltaïsche panelen. Deze zullen meer dan in staat zijn om alle elektrische fietsen en de golfkar van gratis groene power te voorzien.

Nieuws

Nieuwsbericht
Steeds meer te beleven op domein Monnikenheide
Nieuwsbericht
‘Een jaar of 11 is ideale leeftijd voor eerste kennismaking met de zorg’
Nieuwsbericht
Huize Walden en Monnikenheide-Spectrum slaan handen in mekaar
Nieuwsbericht
Stan, vader van bewoonster, giet bewustwording in gedichten