Hoera! LORA bestaat 30 jaar

  • Nieuwsbericht
  • 22 August 2019
Gestart met een opvoeder en vijf gasten in enkele kamertjes van het oude Monnikenbos is het aanbod van het dagcentrum uitgegroeid tot een volwaardige ondersteuningsvorm voor mensen met een verstandelijke beperking.

Hoera! LORA bestaat 30 jaar

De gasten

Het dagcentrum start met één opvoedster en 5 gasten met een verstandelijke beperking. Op 1 april 1989 krijgt Monnikenheide een officiële erkenning van het VAPH voor 15 gasten. Intussen biedt het dagcentrum Lora plaats aan 29 gasten.

Het dagcentrum richt zich tot (jong)volwassenen met een verstandelijke beperking, die thuis wonen en niet meer naar school gaan. Ouders vinden voor hun zoon of dochter een dagelijkse opvang gedurende de weekdagen en de ‘gasten’ kunnen zich op een zinvolle manier ontplooien.

Kom je in het dagcentrum binnen, dan word je letterlijk en figuurlijk omarmd en verwarmd door de gezellige sfeer en de vrolijke drukte.  Iedereen weet wat hem of haar te doen staat en geniet van de actie die zich afspeelt of zoekt de rust van een stil hoekje op. 

Verhuisbewegingen

Oorspronkelijk gevestigd in enkele lokaaltjes in het oude Monnikenbos, verhuisde het dagcentrum kort nadien naar de eerste verdieping van het Werkhuis. Tijdens de verbouwing van enkele woningen in Monnikenheide weken ze uit naar een woning in het dorp (waar nu Huis aan de kerk staat). In 2007, na de renovatie aan het Werkhuis, komen ze op hun definitieve plek aan: twee ruime lokalen en een grote keuken op de benedenverdieping van het Werkhuis.  Vanaf dan groeit het aantal gasten gestaag aan. 

Daginvulling

Het dagcentrum ontwikkelt verschillende activiteiten en ateliers die veranderen naar gelang de nood en de mogelijkheden van de aanwezige gasten. De Weetgroep startte om de schoolse vaardigheden te onderhouden, maar is intussen geëvolueerd naar samen praten, naar elkaar luisteren, gevoelens uiten en je verplaatsen in (de gevoelens van) een ander. Het atelier ‘de Krant’ draaide vroeger rond het maken van een eigen krantje, nu wordt in deze groep nieuws en sport besproken.

Sommige ateliers zijn volledig opgedoekt, zoals bv. de glastoer en andere zijn nieuw, zoals ‘de  butler’. Dit is een atelier om ‘iets doen voor een ander’, meestal zijn dit kleine repetitieve taakjes.

Naast de vele ateliers houden de gasten van het dagcentrum Lora van feestjes en terrasjes doen, want genieten van het leven komt op de eerste plaats!

De Klaver

Begin dit jaar startte het kleine zusje van de Lora, dagcentrum de Klaver, in het vernieuwde woonerf Monnikenbos. De Klaver richt zich tot cliënten met een hogere zorgvraag. Dit betekent een andere omkadering met meer één op één activiteiten en een aangepast tempo.

De Klaver heeft een capaciteit van 12 plaatsen en is open elke weekdag van 8 uur tot 18 uur. Omdat de gasten van de Klaver niet elke dag komen, is er nog ruimte voor nieuwe cliënten. Neem hiervoor gerust contact op met de sociale dienst (sociale.dienst.monnikenheide@emmaus.be, 03-311 77 67), ze helpen je met plezier verder.

Nieuws

Nieuwsbericht
Huize Walden en Monnikenheide-Spectrum slaan handen in mekaar
Nieuwsbericht
Stan, vader van bewoonster, giet bewustwording in gedichten
Nieuwsbericht
Sloop Gildenhuis start begin november
Nieuwsbericht
Tanne geeft inkijk in haar job op Monnikenheide