Externe ateliers dagbesteding groeien

  • Nieuwsbericht
  • 19 February 2019
Naast het uitgebreide activiteitenaanbod op het domein in Zoersel, biedt Monnikenheide ook dagondersteuning op andere locaties. We nemen je mee naar twee succesvolle externe dagbestedingsateliers: de Werkplaats in Malle en de spelotheek in Sint-Antonius.

Externe ateliers dagbesteding groeien

Naast het uitgebreide activiteitenaanbod op het domein in Zoersel, biedt Monnikenheide ook dagondersteuning op andere locaties. We nemen je mee naar twee succesvolle externe dagbestedingsateliers: de Werkplaats in Malle en de spelotheek in Sint-Antonius.

Dobbeltje

Sinds 2010 baat Monnikenheide spelotheek ‘Dobbeltje’ uit. De spelotheek bezit een zeer groot aanbod in binnen- en buitenspeelgoed. Een opsomming zou ons te ver leiden, maar spring gerust eens binnen om het aanbod te ontdekken.

Gelukkig kunnen we rekenen op de medewerking van de plaatselijke bibliotheek en de gemeente Zoersel. Want dat de spelotheek blijft groeien, blijkt uit onderstaande grafiek. Waar we in 2015 668 ontleningen noteerden, zijn het er in 2018 bijna het dubbele.

Maar wat doen de gasten van Monnikenheide eigenlijk in het Dobbeltje? Eigenlijk alles… ze kijken de binnengebrachte spellen na, ontvangen de klanten, zetten de nodige gegevens in de computer en  zorgen dat de spelotheek een inspirerende en uitnodigende plaats blijft.

Naast de vele individuele gezinnen, behoren ook heel wat scholen en verenigingen tot het klantenbestand. Wie nog geen lid is: twijfel niet langer en wordt het volgende lid van Dobbeltje! Voor slechts 10 euro kan je een heel jaar lang spelletjes ontlenen.

Meer info? www.zoersel.be/spelotheek  


 

Kurkatelier

In 2010 startte Monnikenheide ook met het kurkatelier in Zandhoven. In 2015 verhuisde dit atelier samen met het semi-industrieel atelier naar de Werkplaats in Malle. Intussen palmde het kurkatelier ook een groot stuk van de lege ruimte in die kringwinkel de Cirkel achterliet.

Meer ruimte zorgt voor meer groei. Bij de opstart telde het kurkatelier 11 cliënten die kurk verwerken gedurende 2 dagdelen (10-12 uur), waarbij sommigen 2 keer kwamen. De huidige teller, in februari 2019, staat op ongeveer 65 cliënten waarbij velen 2 of meerdere keren per week komen.

Aanvankelijk werkten ze met de kurken die een aantal restaurants en particulieren leverden. Nu beschikken ze over een zeer groot netwerk aan kurkverzamelaars: héél veel particulieren, restaurants en cafés, allerhande verenigingen en organisaties (Oxfam Wereldwinkels, Neos, Okra, scholen, OCMW’s, bedrijven,…) én de recyclageparken van IGEAN en IOK zamelen kurken stoppen in.

Het Kurkatelier is een mooi sociaalecologisch geheel: ze halen massa’s kurken uit de afvalberg, het verwerken is een zeer geliefde activiteit voor de cliënten en de gemalen kurk krijgt een tweede leven als ecologisch isolatiemateriaal.

De vrees dat draaidoppen de kurken stoppen snel van de markt zouden verdringen, bleek ongegrond. In 2018 verkochten het kurkatelier niet minder dan 11(!) ton gemalen kurk. Als je bedenkt hoeveel één kurk weegt, is het volume van de elf ton gemalen kurk bijna niet te vatten.

Wil je ook je kurkje bijdragen? Breng je stoppen naar een van de inzamelpunten.

Ben je lid van een organisatie of vereniging, organiseer dan een inzamelactie voor het kurkatelier! Of wil je liever permanent inzamelen? Vraag dan een blauwe verzamelton via werkplaats.monnikenheide@emmaus.be.

Als je wil weten hoe het er in de Werkplaats aan toe gaat, bekijk dan zeker onderstaand filmpje.

 

Wie via RTH mee in de Werkplaats wil komen werken, kan een aanvraag indien bij Tinne Van Tichelt, sociale dienst.


Nieuws

Nieuwsbericht
‘Een jaar of 11 is ideale leeftijd voor eerste kennismaking met de zorg’
Nieuwsbericht
Huize Walden en Monnikenheide-Spectrum slaan handen in mekaar
Nieuwsbericht
Stan, vader van bewoonster, giet bewustwording in gedichten
Nieuwsbericht
Sloop Gildenhuis start begin november