Bronzen Pagadder staat in Doezelbos

  • Nieuwsbericht
  • 07 June 2018
Op 8 mei 2018 mochten cliënten Quan en Elise en vrijwilliger Jaak de Bronzen Pagadder 2018 ontvangen voor het Doezelbos

Bronzen Pagadder staat in Doezelbos

Op 8 mei 2018 mochten cliënten Quan en Elise en vrijwilliger Jaak de Bronzen Pagadder 2018 ontvangen uit de handen van Antwerps Havenschepen Marc Van Peel. Met de Bronzen Pagadder bekroont Beweging.net jaarlijks een vrijwilligersinitiatief dat mensen verenigt en doet samenwerken. Deze prijs is een hart onder de riem voor alle vrijwilligers van het levendige Doezelbos van Monnikenheide.

Het Doezelbos is een educatief natuurbelevingsbos dat in 2008 achteraan het domein van Monnikenheide ontstond onder impuls van opvoeder Kristien Menten. Ze stelde voor om een onbenut stuk bos toegankelijk te maken zodat de cliënten van Monnikenheide het bos echt zouden kunnen beleven, voelen, ruiken, horen. Daarnaast wilde ze hen ook dingen leren over bomen, vogels, planten, insecten … De directie knikte toen van “ja, doe maar” en het Doezelbosproject ontwikkelde zich.

Een hele ploeg natuurgidsen van “Vrienden van het Zoerselbos” ging vrijwillig en vol enthousiasme aan de slag met de aanleg met paden, didactisch materiaal, zitplekken,….  Ook de lokale Natuurpuntafdelingen Zandhoven en Voorkempen boden spontaan hulp. Nog steeds zijn ze nauw betrokken bij het Doezelbos.

Ondertussen ontvangt het Doezelbos jaarlijks cliënten van andere voorzieningen en honderden kleuters. In het Doezelbos zijn verschillende paden uitgewerkt rond een bepaald thema, zoals het Egelpad, Vogelpad, Zintuigenpad, Kabouterpad,….

Een Doezelbosgids-duo gidst je op aanvraag langs het gekozen pad. Doezelbosgidsen zijn cliënten die een heel jaar les volgen over de verschillende aspecten van het bos en aan het eind een examen afleggen. In december 2011 kregen de eerste doezelbosgidsen hun welverdiende Doezelbosgidsdiploma  uitgereikt door Natuurpunt Centrum voor Natuur en Milieu-educatie. Ondertussen zijn er een 20-tal Doezelbosgidsen. Je ziet telkens weer hoe ze groeien als ze een klasje op sleeptouw kunnen nemen door het bos.

Monnikenheide is trots op dit initiatief dat gedragen wordt door medewerkers, cliënten en vele vrijwilligers. De erkenning via de Bronzen Pagadder is de kers op de taart!

Wil je ook een Doezelbosgids-duo inhuren om samen in groep op ontdekking te gaan, mag je mailen naar doezelbos@monnikenheide.be.

Van harte welkom!

Nieuws

Nieuwsbericht
‘Een jaar of 11 is ideale leeftijd voor eerste kennismaking met de zorg’
Nieuwsbericht
Huize Walden en Monnikenheide-Spectrum slaan handen in mekaar
Nieuwsbericht
Stan, vader van bewoonster, giet bewustwording in gedichten
Nieuwsbericht
Sloop Gildenhuis start begin november