Agressie? Speel erop in!

  • Nieuwsbericht
  • 04 February 2018
Monnikenheide als inspiratiebron voor een educatief spel rond het thema ‘agressie’!

Agressie? Speel erop in!

In 2013 richtte Monnikenheide een werkgroep agressie op die bestond uit verschillende personeelsleden uit diverse entiteiten. De werkgroep had als voornaamste doel: teams sterker maken in -en handvaten aanreiken om- op een professionele manier om te gaan met cliënten die probleemgedrag stellen.

De werkgroep werd tijdens dit proces vakkundig ondersteund door ICOBA (Iedereen COmpetent in het Beheersen van Agressie). ICOBA is een kennis- en expertisecentrum dat voorzieningen wil stimuleren in het opzetten van een integrale en structurele aanpak rond agressiebeheersing.

Wat begon met het uitwerken van een visietekst en proceduretekst rond dit thema, eindigde in de opmaak van een interne vorming. Om de interne vorming nog aantrekkelijker te maken voor het personeel, ontwikkelden we een agressiespel. Op een ludieke, maar toch educatieve manier, konden we in teams werken rond agressie. Aan de hand van ‘weetvragen’, ‘taboevragen’, ‘casuïstiek’, ‘prikkeldraadvragen’ en ‘stellingen’ konden we het gesprek openen en tegelijkertijd kennis en tips meedelen.

ICOBA was  onder de indruk van dit agressiespel en zagen het als een gemiste kans als dit spel niet gedeeld kon worden met andere voorzieningen. Met de goedkeuring van Monnikenheide kreeg het spel een ‘pimpbeurt’ en werkte ICOBA dit uit tot een mooi en stijlvol educatief product.

Tijdens een groots opgezette studiedag rond agressie maakte ICOBA van de gelegenheid gebruik om het vernieuwde spel uit te delen aan begeleiders van alle aanwezige voorzieningen.

Een pluim voor de creatieve breinen binnen Monnikenheide die dit spel mee vorm gegeven hebben. 

Nieuws

Nieuwsbericht
Bouwen op Monnikenheide-Spectrum
Nieuwsbericht
Van sigaren naar kurk
Nieuwsbericht
De grote verhuis
Nieuwsbericht
SPIE-ken in het Doezelbos