Een nieuwe sorteertafel voor het kurkatelier

  • Nieuwsbericht
  • 27 November 2017
Maandag 27 november huldigde het kurkatelier de nieuwe sorteertafel samen met Paul Macken, directeur IOK, Eddy Gijsels, siteverantwoordelijke IOK en Mario Pauwels, Luc Kuylen en Tonny Teunkens, de ‘makers’ van de tafel.

Een nieuwe sorteertafel voor het kurkatelier

Het kurkatelier van Monnikenheide werkt al enkele jaren samen met De Vlaspit, een sociaal tewerkstellingsinitiatief in Scherpenheuvel dat zich richt op mensen die moeilijk geïntegreerd geraken op de gewone arbeidsmarkt. Zo voeren we samen het label Recycork, een netwerk voor kurkrecyclage bestaande uit partners uit de sociale economie en voorzieningen voor personen met een handicap, die samenwerken met gemeenten, intercommunales en bedrijven.

Ontwerp

Bij een bezoekje aan hun kurkatelier in Vlaams-Brabant zagen de begeleiders van ons kurkatelier een geweldige sorteertafel staan. Met deze sorteertafel in gedachten tekenden ze een ontwerp waarmee ze naar IOK trokken. De technische ploeg van IOK ging gretig in op de vraag en bracht eind mei 2017 een nieuwe sorteertafel naar de Werkplaats in Malle.

Wat is er zo bijzonder aan de nieuwe sorteertafel?

De sorteertafel zorgt er voor dat de eindcontrole, die voorheen door de begeleiding werd gedaan, door de gasten kan gebeuren. De grootte van de tafel maakt de controletaak immers overzichtelijker. Het kurkatelier heeft intussen enkele gasten opgeleid tot ‘experts’ om de laatste fouten uit de gesorteerde kurk te halen.

Hoe werkt het?

De gesorteerde kurk van de sorteereilandjes, bemand door de gasten die de kurk scheiden van de plastiek kurken, metaaldraad, portostoppen etc., wordt uitgestort op de sorteertafel waar ze dus nog een laatste keer door de handen van de experts gaan. Via kleine gaten in de tafel, rollen de goede kurkenstoppen in een bak, die naar de maalmachine kan gereden worden. De foute kurken doen ze in bakjes voorzien aan de tafel.

Feestelijke inhuldiging

Maandag 27 november ontving het kurkatelier Paul Macken, directeur IOK, Eddy Gijsels, siteverantwoordelijke IOK en Mario Pauwels, Luc Kuylen en Tonny Teunkens, de ‘makers’ van de sorteertafel. Enkele gasten ontkurkten een fles waarna gezamenlijk het glas werd geheven op de nieuwe sorteertafel. En de kurken? Die gaan natuurlijk door het sorteerproces!

 

Wie de tafel en het kurkatelier aan het werk wil zien, kan via mail een rondleiding in de Werkplaats aanvragen (werkplaats@monnikenheide.be).

Nieuws

Nieuwsbericht
‘Een jaar of 11 is ideale leeftijd voor eerste kennismaking met de zorg’
Nieuwsbericht
Huize Walden en Monnikenheide-Spectrum slaan handen in mekaar
Nieuwsbericht
Stan, vader van bewoonster, giet bewustwording in gedichten
Nieuwsbericht
Sloop Gildenhuis start begin november