Het wondere leven in het Doezelbos

  • Nieuwsbericht
  • 17 August 2017
Wat begon als een kleinschalig project om cliënten van Monnikenheide op een leuke en toegankelijke manier in contact te brengen met de natuur is in enkele jaren tijd uitgegroeid tot een begrip.

Het wondere leven in het Doezelbos

Wat begon als een kleinschalig project om cliënten van Monnikenheide op een leuke en toegankelijke manier in contact te brengen met de natuur is in enkele jaren tijd uitgegroeid tot een begrip voor de kleuters uit scholen in de ruime omgeving. In 2016 kwamen 304 kleuters het Doezelbos verkennen. Ook een 100- tal mensen van andere voorzieningen, privégroepen, natuurgidsen,… genoten van de mooie omgeving.

Ligt het aan de leuke themawandelingen zoals bv. het kabouterpad, het Egelpad of het Spoorzoekerspad? Of aan onze gedreven Doezelbosgidsen die de bezoekers met veel enthousiasme rondleiden? Hoe dan ook het Doezelbos is een leuke, leerrijke uitstap voor klein en groot.

Doezelbosgidsen

Doezelbosgidsen zijn mensen met een beperking die een Doezelbosgidsenopleiding krijgen van Doezelbosjuf Kristien (opvoeder Monnikenheide, natuurgids en bezieler van het Doezelbos). Na een grondige opleiding en een heus examen komt de verantwoordelijke van Natuurpunt CVN de Doezelbosgidsdiploma’s uitreiken. Monnikenheide telt intussen 16 gediplomeerde gidsen. Alwin, Michiel en Stijn zijn dit jaar in opleiding en Sofie, Nathalie, Quan, Elise, Paul, Dirk, Veronique en Joost bleven ook na het behalen van het diploma de lessen volgen  om bij te blijven en nog meer te leren over de natuur.

Doezelbosklas 2017

Nachtvlinders en waterdiertjes observeren, vogels ‘voeren en beloeren’, nestkasten observeren, vlinders en rupsen bestuderen en tellen op de vlinderdag, picknicken in het bos, vogelgeluiden inoefenen, paden gidsen inoefenen, bomen en paddenstoelen leren kennen,… dat alles en nog veel meer doen ze tijdens de boslessen, twee keer per maand.

Om het voor elke leerling wat aanschouwelijker te maken, mag elke gids in spe een boom kiezen die hij/zij het ganse jaar opvolgt. Rond de gekozen boom wordt één vogel en één andere diersoort of plant of zwam van nabij bestudeerd. Zo wordt iedere gids specialist van zijn/haar boom en het leven errond.

Niet enkel van de gekozen vogel wordt het geluid elke les ingeoefend, ook de geluiden van andere vogelsoorten komen aan bod. Verder voeren ze zoveel mogelijk gegevens in op de website van waarnemingen.be.

De dieren in het Doezelbos

De Doezelbosklas volgt de dieren in het bos o.a. op met camera’s. Af en toe verschijnt daarbij een leuk stukje met baltsende groene spechten, grappige konijnen, enz. Recent spotten ze enkele bunzingen en ook de reeën schijnen zich goed thuis te voelen in het Doezelbos.  Door de opgenomen beelden was te zien welke vandalen twee camera’s kapot maakten. Geen menselijke daders maar een overactieve grote bonte specht. 

Begin mei werd de nachtvlinderval gezet en zaten er in plaats van nachtvlinders ruim 100 meikevers in. Het thema van de les van die dag veranderde dan ook spontaan van nachtvlinder-les naar meikever-les. De meikevers werden na afloop van de les natuurlijk met veel zorg terug vrijgelaten.

De Leonieten

‘Leonieten’ zijn een speciale tak van de familie ‘vrijwilligers’: zij ondersteunen met hart en ziel het Doezelbosproject en zijn ook allemaal natuurgids van het Zoerselbos en/of van de plaatselijke Natuurpunt afdelingen. Het maken van educatieve materialen, het onderhoud van het bos en het bedenken van de paden… zonder de hulp van de Leonieten was er geen Doezelbos.

Nacht van de vleermuis

Neen, dit is geen nieuw festival. Wel een leuke gezinsactiviteit georganiseerd door Natuurpunt. Kinderen kunnen met ‘batdetectoren’ op zoek gaan naar vleermuizen. Ouders kunnen mee op wandeling in het Doezelbos en in het park van het naastgelegen Zoerselhof onder begeleiding van de vleermuizengidsen. Deze gratis activiteit  gaat door op vrijdag 25 augustus vanaf 19 uur.

Meer weten? Natuurpunt Voorkempen, Walter d’Hertefelt, walter.dhertefelt@scarlet.be of 03-312 40 15.

Praktische info over het Doezelbos vind je in de folder of op de website.

Nieuws

Nieuwsbericht
‘Een jaar of 11 is ideale leeftijd voor eerste kennismaking met de zorg’
Nieuwsbericht
Huize Walden en Monnikenheide-Spectrum slaan handen in mekaar
Nieuwsbericht
Stan, vader van bewoonster, giet bewustwording in gedichten
Nieuwsbericht
Sloop Gildenhuis start begin november