Zorgopvoeders in Monnikenheide

  • Nieuwsbericht
  • 08 June 2017
Hilde, Gitte, Gerda, Ann, Lotje en Ingrid zijn de zorgopvoeders van Monnikenheide. Ze ondersteunen de cliënten die extra begeleiding nodig hebben.

Zorgopvoeders in Monnikenheide

Hilde, Gitte, Gerda, Ann, Lotje en Ingrid zijn de zorgopvoeders van Monnikenheide. Ze zijn niet verbonden aan een bepaalde woning maar zorgen voor de omkadering. Dit wil zeggen dat ze die cliënten ondersteunen die extra begeleiding nodig hebben bij de verzorging en de maaltijden. Ze organiseren voor hen ook activiteiten, zowel individueel als in een kleine groep.

Ondersteuning in de woning

De zorgopvoeders starten de werkdag met ontbijtondersteuning in de verschillende woningen. Ze steken een handje toe bij bewoners die hulp nodig hebben. Hierdoor verloopt het ochtendritueel serener en vlotter voor de hele woning. Ook bij het middageten krijgen de woningen ondersteuning van de zorgopvoeders.

Na het ontbijt nemen ze ieder een activiteit voor hun rekening. Hilde geeft Annick een verwenbad, Gerda gaat wandelen met Peter, Lotje gaat plonsen met Jan en Gitte tracht de crea in goede banen te leiden. Bij de crea is experimenteren het sleutelwoord; experimenteren met kleuren, texturen,… Gitte haalt de creativiteit in de bewoners boven. Dat daarbij al eens een beker verf omvalt, maakt niet uit. Even een doekje erover en opnieuw beginnen. De bewoners vinden het alvast geweldig.

Damesverwen

Hilde geeft ‘Damesverwen’. Met dit heerlijke weer zitten Veronique, Rita N., Rita I., Leona en Brigitte gezellig in de tuin. Om beurten mogen ze plaatsnemen in de relax en krijgen ze een zalige voetmassage. Na de voeten komen de onderbenen en knieën aan de beurt en dan de schouders en het hoofd. Intussen wordt er gezellig gekletst met een ontspannend muziekje op de achtergrond.

Iedere week neemt Gitte de broers Thomas en Ronald mee op uitstap. Voor Thomas is een autorit op zich al een geweldige activiteit. Een ritje naar het industrieterrein is daarbij niet ongewoon; Ronald kijkt graag naar vrachtwagens. Ook boten en vliegtuigen hebben zijn aandacht, als het maar groot is en beweegt.

Bonen malen in een ouderwetse koffiemolen, de koffie in de filter scheppen en warm water opgieten. De kopjes en de koektrommel van de bomma bovenhalen en nog even een muziekje uit vervlogen tijden opzetten.  Met de ‘Koffiemolen’ brengen de zorgopvoeders de oudere cliënten terug in de tijd maar ook de jongeren kunnen genieten van de rust en nostalgie.

Doedelen

De zorgopvoeders sluiten de week af met ‘Doedelen’, een sensopathische en ervaringsgerichte activiteit voor cliënten met een diep verstandelijke beperking. Alledaagse activiteiten zoals poetsen, koffiezetten, mooi maken, lente, herfst,… worden uit elkaar getrokken om alle zintuigen te prikkelen. Bij het thema schoonmaken krijgt een dweil de functie van verstopdoek, massagedoek,… Door de stofzuigerbuis kan je een liedje zingen. En wat is er leuker dan confetti naar elkaar te gooien en dan te stofzuigen, zowel op de grond als op de kleding. Al is dit niet voor iedere bewoner weggelegd. Pascal vindt het stofzuigergeluid bedreigend, maar geniet des te meer van een dweilmassage. Tijdens het doedelen besteedt de zorgopvoeder zeer veel aandacht aan de reacties van de bewoners om te peilen of de ervaring als aangenaam  wordt beleefd.

Samenwerking

Alle activiteiten keren wekelijks terug om de nodige voorspelbaarheid en structuur te bieden. Veranderende omstandigheden vereisen soms een wijziging in het aanbod, bv. veranderingen in de zorgvraag of concrete noden van cliënten. En soms gooit ook het weer roet in het eten en moet de rolstoelfiets binnenblijven tijdens stortregen.

De zorgopvoeders werken steeds in nauw overleg met elkaar, de woningen en het afdelingshoofd. Zo kunnen ze snel inspelen op nieuwe zorgvragen of veranderingen in de zorgvraag van een cliënt. 

Nieuws

Nieuwsbericht
Bouwen op Monnikenheide-Spectrum
Nieuwsbericht
Van sigaren naar kurk
Nieuwsbericht
De grote verhuis
Nieuwsbericht
SPIE-ken in het Doezelbos