In De Werkplaats

  • Nieuwsbericht
  • 28 June 2016
De Werkplaats draait al even op volle toeren. Maar wat doen ze daar eigenlijk? Stijn legt het je uit.

In De Werkplaats

  

Stijn is 23 jaar en gaat elke dag naar Monnikenheide om te werken. Op maandag, dinsdag en donderdag rijdt hij mee met het busje naar De Werkplaats.

Stijn krijgt een opleiding van Seppe, stagiair ergotherapeut, om bezoekers rond te leiden in De Werkplaats.  Aan de hand van kaartjes legt hij uit wat er allemaal gebeurt.

Werkoverleg

Stijn: “Aan het begin van iedere maand houden we met de begeleiders een werkoverleg. Hierbij leggen we vast wie wanneer welke taken op zich neemt: koffiezetten, stofzuigen, materiaal halen uit de stockage, rondgaan met de poetsmachine.

We komen hier allemaal de hele dag werken en nemen onze boterhammen mee. We houden twee keer pauze met koffie, thee  of water, een keer in de voormiddag en ook in de namiddag. We komen zo graag naar De Werkplaats dat als we eens niet kunnen komen, we dat echt heel erg vinden.” 

Stijn: “Aan de ene kant van De Werkplaats is het kurkatelier. Vooraan staat een grote houten donkerrode bak waarin we alle kurken die bij ons toekomen bijeen doen. De bigbags van de containerparken, kurk van vrijwilligers, kurken uit de verzameltonnen,…

Aan het eerste sorteereiland worden de dikke (champagne, cava,…), de dunne kurken en de portokurken gescheiden. Jan stoomt de portokurken zodat het plastic kapje er makkelijk afkan. 

Glaasje op? Spaar je kurk

Van de dikke kurken doen we het metalen kapje en de ijzerdraad. De dikke kurken gaan rechtstreeks naar René, de controleur die kijkt of het allemaal echte kurk is. De metalen kapjes gaan naar verzamelaars die in ruil een gift doen aan Monnikenheide. De ijzerdraad verkopen we per kilo aan een ijzerhandelaar.

De dunne kurken gaan in de grote houten groene bak. De specialisten van het tweede sorteereiland sorteren op echte kurk en synthetische kurk. De synthetische kurken worden opgehaald voor vzw Blindengeleidehonden die ze verkopen om de opleiding van de honden te betalen. 

 
De echte kurk gaat in de maalmachine die de kurken vermaalt en in zakken spuit. Het eindproduct is ecologisch isolatiemateriaal dat we verkopen onder de merknaam Recycork. We werken hiervoor samen met de vzw Vlaspit. Het sorteerwerk is heel belangrijk omdat plastic kurken door de hitte van de messen in de maalmachine kunnen smelten en ook omdat zuivere kurk veel beter isoleert dan kurk met plastiek in.”  
 

Hondensnacks en flyers

Stijn: “In de Semi (het Semi-Industrieel Atelier, nvdr) doen we allerlei werk voor bedrijven, verenigingen,… We plooien flyers voor kinderboerderij ’t Groenhof, we vouwen pralinedozen voor CM Hooidonk, we pakken verjaardagsdozen in voor vzw Het Feestvarken, we doen mailings voor de gemeente Zoersel en soms ook voor Monnikenheide.

De leukste job is het inpakken van hondensnacks voor Cool4pets. Deze taak bestaat uit vele deeltaken: Joris weegt de exacte porties af, Ann kleeft de stickers op de zakjes, Magdalena vult de zakjes en Thomas zipt ze dicht.” 

Wil je ook kurken verzamelen of heb je een leuke job voor de Semi? Neem dan zeker contact op met Werkplaats@monnikenheide.be.

Wil je zelf aan het werk in De Werkplaats? Neem dan contact op met Becky of Patrick

Nieuws

Nieuwsbericht
Steeds meer te beleven op domein Monnikenheide
Nieuwsbericht
‘Een jaar of 11 is ideale leeftijd voor eerste kennismaking met de zorg’
Nieuwsbericht
Huize Walden en Monnikenheide-Spectrum slaan handen in mekaar
Nieuwsbericht
Stan, vader van bewoonster, giet bewustwording in gedichten